Do it yourself

#reparare pitici de gradina #vopsire pitici de gradina #pitici de gradina

Cum sa repari si sa vopsesti piticii de gradina

Piticii de gradina sunt obiecte de decor care au devenit aproape nelipsite din oaza de verdeata de langa casa. Dar oricat de mult incanta privirile, aceste accesorii simpatice ajung sa fie uneori neglijate.

Piticii de gradina ajung, la un moment dat, sa aiba nevoie de mici reparatii. Fiind mereu expusi diferitelor conditii meteo, de la ger, la ploi sau soare puternic, simpaticele accesorii de gradina isi modifica aspectul si au nevoie de unele retusuri.

In loc sa achizitionezi alte piese noi, iata cum poti sa repari si sa vopsesti piticii de gradina.

Materiale necesare:

  • Ciment hidraulic
  • O galeata
  • Mistrie de margine
  • Manusi
  • Spuma pentru umplere
  • Un prosop vechi
  • Spray grund cu uscare rapida
  • Pensule pentru vopsea
  • Vopsea de diferite culori
  • Protectie vopsea (spray transparent)

Cum repari piticii de gradina:

Atunci cand observi ca piticului favorit din gradina i-au aparut gauri, este usor sa repari aceasta problema cu ajutorul un spray cu spuma care umple gaurile. Ai grija, ca atunci cand faci aceasta operatiune sa porti manusi, pentru ca mainile sa nu devina lipiciose si sa protejezi suprafetele din jur cu prosoape.

Lasa apoi piticul deoparte, pentru a permite spumei sa se usuce si sa se intareasca. Aceasta etapa poate dura chiar si o ora, iar daca este posibil, lasa piticul la soare in acest timp, pentru a accelera uscarea spumei. In cazul in care spuma se expandeaza prea mult si se revarsa, poti taia surplusul cu un cutit.

In cazul in care piticii de gradina au nevoie de interventii mai serioase, in special atunci cand au parti lipsa, foloseste ciment hidraulic pentru a recrea bucatile lipsa sau pentru a repara fisurile. Ai grija sa porti manusi si de aceasta data, pentru ca cimentul se incalzeste si poate provoca arsuri. Pentru aceasta etapa, ai nevoie de ceva indemanare si simt artistic, dar cu siguranta rezultatul va fi cel pe care ti-l doresti. Cimentul hidraulic se intareste in 5 minute, asadar va fi nevoie sa te misti destul de repede.

Dupa ce cimentul s-a uscat, aplica un strat de grund cu uscare rapida pentru acoperire si umplere pana in cele mai fine detalii. Totodata, grundul va permite ca stratul superior de vopsea sa se aplice mai bine. Acest strat are nevoie de 30 de minute pentru a se usca.

Acum urmeaza partea cea mai placuta si anume aplicarea stratului de vopsea. Incepe sa vopsesti piticii de gradina din partea de sus spre baza, in cele mai multe cazuri, vei incepe sa vopsesti palaria, apoi parul, fata, corpul si asa mai departe. Dupa ce ai acoperit toate partile mari cu vopsea si acestea s-a uscat, poti si vopsesti si detaliile cum ar fi ochii, barba, nasturii.

Imediat ce ai terminat de vopsit piticii de gradina, lasa-i sa se usuce cateva ore, iar dupa ce s-au uscat, aplica stratul transparent pentru protectia vopselii. Acest ultim strat ajuta ca micile decoratiuni de gradina sa fie protejate de razele UV si in acelasi timp sa capete un aspect lucios.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului