Do it yourself

#alungare tantari #studii #tantari

Adio, tantari! Substanta care ii tine la distanta, potrivit studiilor

Tantarii, acele mici insecte care ne invadeaza spatiul personal in noptile de vara si ne lasa cu mancarimi insuportabile, au fost mult timp o pacoste si o problema de sanatate. Cu toate acestea, o descoperire recenta in cercetarea stiintifica ne poate oferi o solutie promitatoare. Un studiu realizat de o echipa de entomologi a scos la iveala o descoperire fascinanta - un parfum evaziv care respinge tantarii, tinand la distanta aceste insecte enervante.

Tantarii sunt atrasi de diversi factori, inclusiv de caldura corporala, de dioxidul de carbon si de anumite mirosuri emise de oameni. Intelegand acest lucru, oamenii de stiinta au pornit in misiunea de a identifica un miros capabil sa descurajeze acesti sugatori de sange, ceea ce va duce in cele din urma la dezvoltarea unor repelenti eficienti.

Studiul, publicat intr-o revista stiintifica de renume, prezinta cercetarile ample efectuate pentru a identifica acest miros evaziv. Cercetatorii au efectuat experimente cuprinzatoare, testand diferite combinatii de compusi naturali si parfumuri, pana cand au dat peste o descoperire remarcabila. Descoperirea lor a venit sub forma unei combinatii specifice de compusi aromatici care s-a dovedit a fi foarte neatragatoare pentru tantari.

Parfumul nou descoperit mascheaza in mod eficient mirosul uman care atrage tantarii, creand un puternic factor de descurajare impotriva prezentei acestora. Descoperirile entomologilor ofera speranta unui viitor in care intepaturile de tantari si bolile pe care le transmit, cum ar fi malaria, febra dengue si virusul Zika, sa devina un lucru de domeniul trecutului.

Desi sunt necesare studii si teste suplimentare inainte ca mirosul sa poata fi utilizat pe deplin, aceasta descoperire are implicatii semnificative pentru controlul tantarilor. Aceasta descoperire deschide usile pentru dezvoltarea unor alternative mai sigure si mai naturale la repelentele conventionale incarcate cu substante chimice care sunt folosite de zeci de ani. Cu aceste cunostinte nou descoperite, oamenii de stiinta pot lucra la formularea unor repelenti ecologici care sa tina tantarii la distanta, minimizand in acelasi timp riscurile potentiale pentru sanatatea umana.

Imaginati-va o lume in care intalnirile in aer liber, excursiile cu cortul si plimbarile nocturne nu mai sunt afectate de roiuri de tantari. Acest parfum revolutionar ar putea face ca aceasta viziune sa devina realitate. Ofera speranta regiunilor puternic afectate de bolile transmise de tantari, unde impactul asupra sanatatii publice si bunastarii a fost substantial.

La fel ca in cazul oricarei descoperiri stiintifice, cercetatorii trebuie sa efectueze studii suplimentare pentru a rafina formula, pentru a testa eficacitatea sa pe termen lung si pentru a asigura siguranta sa atat pentru oameni, cat si pentru mediu. Agentiile de reglementare vor juca un rol vital in evaluarea si aprobarea noilor repelenti inainte ca acestia sa poata fi disponibili pe scara larga.

Intre timp, este important sa ne amintim ca metodele existente de control al tantarilor, cum ar fi plasele de insecte, plasele de tantari si utilizarea de repelenti aprobati, raman cruciale pentru a ne proteja de aceste insecte insetate de sange. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului