Dezvoltare personala

#supravietuitori trauma #truma #simptome

Simptomele supravietuitorilor de traume complexe. Putini oameni le recunosc

Cei mai multi dintre oameni considera ca sensibilitatea este un aspect negativ, asociindu-l cu slabiciunea sau vulnerabilitatea. In tot acest timp, pentru supravieuitorii de traume complexe, este o abilitate de a simti profund, care e foarte importanta in vindecarea lor.  Vei vedea mai jos cateva semne pe care le rpezinta acesti oameni. 

In primul rand este bine de mentionat faptul ca supravietuirea poate fi considerata o realizare remarcabila, incercand sa te adaptezi dupa traumele complexe si poate fi un proces dificil si incarcat emotional.

Un prim simptom este disocierea zilnica. Traiesc intr-o lume in care realitatea pare mereu in deriva. Pentru supravietuitorii traumelor complexe isocierea este o modalitate de a face fata amintirilor dureroase sau unor realitati terifiante.

Un alt simptom este izolarea sociala. Aceasta poate aparea ca o consecinta a traumelor complexe, deoarece supravietuitorii pot avea dificultati in stabilirea si mentinerea relatiilor sanatoase. Pot experimenta neincredere in ceilalti, teama de abandon sau ar putea avea dificultati in exprimarea nevoilor. 

Cautarea unui salvator poate fi un alt simptom. Aceasta atitudine poate proveni din experiente anterioare in care supravietuitorii au fost vulnerabili si au cautat ajutor. 

Nu in ultimul rand poate aparea si senzatia de dereglare emotionala. Traumele complexe pot lasa urme adanci in sistemul nervos si pot duce la o dereglare a emotiilor. Supravietuitorii pot experimenta stari intense de tristete, furie, anxietate sau insensibilitate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii