Dezvoltare personala

#semne copilarie # copilarie grea #copilarie

Semne subtile care iti arata ca o persoana a avut o copilarie grea

 

Recent, vorbeam cu o persoana pe care o cunosc de ceva vreme. Comparam copilariile si amandoi am tacut pentru un moment. Unul dintre noi a intervenit: "Copilaria noastra a fost traumatizanta, nu-i asa?".

 "Da." De cele mai multe ori, astfel de conversatii nu au loc. Este un lucru pe care se asteapta sa il ascunzi, in cea mai mare parte. Dar, din cand in cand, ele se intampla. Ceea ce este interesant este faptul ca a avea o copilarie dura se simte adesea ca o afacere de genul "trebuie sa fii unul ca sa cunosti unul".

Iata 5 semne discrete ca cineva a avut o copilarie grea:

1. Sunt neobisnuit de independenti sau neobisnuit de codependenti

Cel mai mare indiciu, cel putin pentru mine, este cat de independenta este o persoana in viata de zi cu zi. A avea o copilarie proasta tinde sa insemne unul din doua lucruri: fie ai fost neglijat cand erai copil, fie parintii tai te-au sufocat pana la moarte. Daca ai fost un copil neglijat sau o victima a parentajului, a trebuit sa te comporti ca un adult de la o varsta frageda. S-ar putea sa te fi comportat ca parintele pentru o mama sau un tata imatur.

2. Nu vorbesc despre familiile lor, niciodata

In cazul persoanelor care au avut o relatie sanatoasa cu familiile lor, vei auzi cum au vorbit recent cu mama sau fratele lor. Persoanele care au familii extrem de disfunctionale tind sa faca exact opusul. Au tendinta de a pastra tacerea asupra lor. Daca ii intrebi cum a fost pentru ei in copilarie, s-ar putea chiar sa nege ca a fost ceva in neregula. Am vazut copii care au fost produsul unui cult sa inlature totul spunand: "Toata lumea era fericita", apoi sa incheie conversatia aici.

3. Ingheta

Cei mai multi oameni vorbesc despre "lupta sau fugi", dar uita de celelalte doua reactii pe care oamenii le pot avea in fata unei traume: ingheata si faulteaza. "Fawn" este un raspuns la traume deosebit de elocvent. Cand esti o persoana care a crescut intr-un camin destramat, este normal sa fii o persoana care multumeste oamenii. Este o abilitate de supravietuire. Copilul al carui tata ar putea sa-l bata daca este nemultumit invata repede sa mearga pe coji de oua in preajma lui. El va face orice pentru a-si face tatal fericit sau pentru a-l mentine calm - inclusiv sa minta si sa refuze sa puna limite.

4. Isi cer scuze pentru orice

Acest lucru merge mana in mana cu supravietuirea abuzului. Atunci cand ai un parinte sau un partener abuziv, ti se spune ca totul este vina ta - chiar si atunci cand nu are nicio legatura cu tine. A-ti cere scuze este adesea ceva ce inveti sa faci din instinct de conservare.

Mama ta e suparata si a tipat la tine? Incepe sa-ti ceri scuze. Pisica s-a imbolnavit? Incepe sa-ti ceri scuze. Ai tresarit? Cere-ti scuze.

5. Fie acumuleaza alimente, fie sufera de tulburari de alimentatie

Am doi prieteni, Sandra si Marcus. Amandoi au avut o copilarie oribila care i-a afectat in moduri diferite. Amandoi au avut reactii foarte diferite la modul in care experientele lor le-au schimbat relatia cu mancarea si obiceiurile alimentare. Sandra a avut o mama care era de tipul "mama tigru". La fel ca multi oameni pe care ii cunosc, ea a crescut intr-o lume a peluzelor imaculate, a performantelor excesive si a cluburilor de tara exclusiviste. 

Mama ei a cerut perfectiune - si asta includea sa fie subtire ca un ac, sa se intalneasca cu Johnny Football Star si sa intre la un colegiu din Ivy League. A dezvoltat anorexie si se lupta cu ea pana in prezent.

Marcus, pe de alta parte, era la polul opus. Mama lui era o drogata care avea o inclinatie pentru furtul de scaune de gradina. Era mai preocupata sa marcheze decat sa-l hraneasca. Drept urmare, Marcus a invatat sa adune mancare pentru a nu se culca cu stomacul gol.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii