Dezvoltare personala

#terapie #dezvoltare personala

6 semne ca ai nevoie de terapie

Tratarea problemelor de sanatate mintala necesita rabdare, atentie si intelegere. Un terapeut care lucreaza cu tine nu este acolo pentru a te judeca, ci pentru a iti oferi confort si indrumare in momentele dificile. Psihoterapia, in special, este un proces de investigare si tratare a afectiunilor mentale. Ea difera de alte forme de terapie prin faptul ca se concentreaza pe explorarea si analiza subconstientului.

Dar cum stii daca ai nevoie de un terapeut? Exista cateva semne importante pe care trebuie sa le cauti.

1. Ai probleme in a avea incredere, in a te simti acceptat sau in a fi deschis cu ceilalti

Aceasta este o problema comuna cu care se lupta multi oameni in diferite momente ale vietii lor. Poate fi tulburatoare si poate face dificila formarea relatiilor pe care le doresti, fie ele platonice sau romantice.

2. Te confrunti cu o depresie sau cu o anxietate care pare sa nu aiba sfarsit

Depresia este o boala mintala care poate face ravagii asupra sanatatii psihologice si fizice a unei persoane, lasand-o sa se simta izolata sau incapabila sa faca fata. In cazul unei depresii usoare, poate fi posibila administrarea de medicamente, dar, de multe ori, acest lucru nu rezolva problemele de fond.

3. Te confrunti cu o trauma din trecutul tau pe care nu o poti depasi de unul singur

In cele mai multe cazuri, trauma care nu a fost tratata in momentul aparitiei sale va continua sa afecteze pe cineva pana la varsta adulta. Efectele se pot manifesta prin simptome fizice, cum ar fi dureri de cap, dureri de stomac sau dureri in piept. Ele pot aparea ca simptome emotionale sau mentale, cum ar fi depresia, anxietatea si incapacitatea de a avea incredere in alte persoane. Sau pot aparea sub forma unor probleme de comportament, cum ar fi abuzul de droguri sau alcool, automutilarea sau violenta excesiva.

4. Simti ca viata nu are niciun sens sau scop

Nu ai niciun obiectiv si nu crezi in viitor. Nu esti sigur ce vrei sa faci cu viata ta sau daca are vreun rost. Te simti trist, gol si chiar crezi ca nimic nu merita sa lupti pentru ceva. Se pare ca nu reusesti sa te motivezi sa faci nimic, chiar daca stii ca este necesar. Psihoterapia te poate ajuta sa recunosti ca exista mai mult in viata decat ceea ce iti spune creierul sa simti si sa gandesti. Ea poate da din nou sens si scop vietii tale.

5. Ai o fobie sau o dependenta care te impiedica sa faci fata situatiilor de zi cu zi

Fobia sau dependenta ta se poate baza pe factori declansatori specifici care fac ca o situatie sa fie mai intensa si mai provocatoare, cum ar fi frica de inaltime, de spatii inchise sau de ace. 

6. Ai probleme cu luarea deciziilor si cu formarea unor planuri pe termen lung in viata ta

Acest lucru se poate datora unei sarcini coplesitoare, incapacitatii de a delega responsabilitatea pentru sarcini sau esecului de a imparti obiectivele mari in obiective mai mici. De exemplu, daca esti coplesit de un loc de munca, s-ar putea sa nu reusesti sa il imparti in dimensiuni mai mici. Nu poti vedea intotdeauna imaginea de ansamblu din cauza cat de complicata este.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii