Dezvoltare personala

#experti #iertare #relatii #partener #cuplu

Motivele pentru care sa nu accepti scuzele fostului partener. Ce spun expertii

"Iarta si uita" este o mantra des auzita, care ne spune sa lasam trecutul si orice emotii negative asociate si sa mergem mai departe, dar acest lucru este mult mai usor de spus decat de facut. Exista momente in viata in care te vei gasi in imposibilitatea sau nedorinta de a accepta scuze din partea cuiva care ti-a gresit.

 

Uneori se poate crede ca, atata timp cat o persoana isi cere scuze, ai datoria de a-i ierta faradelegile. Dar nu este neaparat asa. Exista mai multe motive pentru care scuzele pur si simplu s-ar putea sa nu fie suficient de bune.

Motive valabile pentru care nu trebuie sa accepti intotdeauna scuzele:

1. Din multe motive complexe

"Viata este o tapiserie frumoasa de emotii si interactiuni, iar navigarea in aceasta retea complexa cu gratie si intelegere este esentiala. In acest context, scuzele joaca un rol esential. Ele sunt mijloacele noastre de a ne recunoaste greselile, de a ne exprima remuscarile, de a repara punti si de a relansa relatiile. Cu toate acestea, este esential sa ne amintim ca dreptul de a oferi scuze nu confera automat obligatia de a le accepta. 

Lipsa de sinceritate, lipsa de schimbare, manipularea, incalcarea valorilor fundamentale, siguranta si bunastarea sunt doar cateva dintre aceste motive complexe.

2. Pentru ca ti-a facut prea mult rau si nu-i poti ierta

"Diverse rationamente pentru a nu accepta scuzele includ neincrederea intr-o persoana, lipsa de dorinta de a o absolvi, preferinta de a opri comunicarea viitoare si daunele semnificative care nu pot fi reparate. Cu toate acestea, nu este necesar sa se dea niciun motiv in afara de a spune ceva de genul "Imi pot imagina de ce aveti nevoia sau doriti sa va cereti scuze, dar, date fiind circumstantele, prefer sa nu le accept" - Ruth Schimel, Ph.D., consultant in managementul carierei si al vietii, autor.

3. Din cauza lipsei de responsabilitate a celuilalt

4. Exista optiuni limitate

"Cele mai multe scuze sunt manipulari. Cu toate acestea, daca primesti o expresie sincera de regret, ai 2 optiuni.

a. Accepti si ierti

Accepti scuzele si ierti persoana respectiva. Daca aceasta este decizia ta, va trebui sa clarifici cum s-a intamplat si sa te asiguri ca nu se va repeta.

b. Accepti si te deconectezi.

5. Sa-ti onorezi sentimentele

"Daca simti cu adevarat ca nu vrei sa accepti scuze, nu trebuie sa o faci. Si as adauga, de asemenea, ca nu trebuie sa te simti vinovat pentru asta. Acest lucru poate fi facut cu eleganta si onorandu-te pe tine insuti." - Marla Martenson, antrenor transformational.

6. Pentru ca nu esti inca pregatit

"Nu accepta scuze atunci cand nu esti pregatit. Etapa de importanta vitala "nu esti pregatit", este cea in care ajungi sa iti simti sentimentele pana la capat. Taierea scurta a acestei etape duce la emotii stocate care vor iesi in lateral in interactiunile viitoare - uimind persoana care credea ca ai iertat-o." - Michelle Thompson, antrenor de viata in Legea atractiei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii