Dezvoltare personala

#ostilitate #persoane singure

De ce oamenii singuri devin ostili si furiosi

 

Singuratatea si ostilitatea au multe in comun. Singuratatea presupune sa ne simtim deconectati emotional sau social de oamenii din jurul nostru si sa credem ca nu le pasa de noi atat de mult pe cat le pasa in realitate. Aceasta distorsiune ne face sa fim ezitanti si sa ne retragem. 

Dar cum interactioneaza aceste constructii de ostilitate si singuratate?

Un nou studiu a examinat aceasta intrebare analizand un esantion mare de adulti in varsta. Cercetatorii au descoperit ca singuratatea a fost un predictor semnificativ al ostilitatii. Intr-adevar, singuratatea creeaza o stare mentala care determina o hipervigilenta fata de ceilalti, precum si o tendinta de distantare fata de acestia. Acest lucru se intampla deoarece vulnerabilitatea emotionala pe care o simtim ne face sa ne fie atat de teama de o noua respingere, incat incepem sa ii vedem pe ceilalti ca fiind potential daunatori - asteptam ca ei sa ne respinga, ceea ce ne plaseaza direct intr-o mentalitate ostila.

Stigma singuratatii

Pentru a complica si mai mult lucrurile, singuratatea poarta un stigmat care ii face pe ceilalti sa ezite sa se afilieze cu persoane pe care le percep ca fiind singure. Ne pricepem la fel de bine sa detectam persoanele care par ostile, iar acest lucru ii face si pe ceilalti sa ezite sa se apropie. Aceasta combinatie de singuratate si ostilitate poate genera raspunsuri ezitante din partea celorlalti, consolidand perceptia persoanei singure ca celorlalti nu le pasa de ea si ca nu pot fi de incredere.

Iata trei linii directoare care te vor ajuta sa iti dezvolti o mentalitate favorabila si sa eviti sentimentul de singuratate

1. Monitorizeaza-ti starea de spirit

Daca vrei sa iei legatura cu un prieten, dar te simti, de asemenea, resemnat ca nu te-a contactat de ceva vreme, aminteste-ti ultima data cand v-ati distrat impreuna sau v-ati bucurat de o interactiune semnificativa. Foloseste aceasta amintire a unui moment bun pentru a iti schimba starea de spirit astfel incat sa pari mai degraba primitor decat resentimentar in comunicarea cu ei.

2. Zambetele si emoticoanele sunt foarte utile

Atunci cand interactionezi cu persoane cu care vrei sa te apropii, asigura-te ca zambesti si nu doar cu gura. Asigura-te ca zambesti cu ochii. Un emoji "zambet" in comunicarea electronica este, de asemenea, grozav.

3. Tineti cont de perceptiile tale inexacte

Nu uita ca singuratatea creeaza distorsiuni de perceptie care ne fac sa ne simtim ca si cum oamenilor din jurul nostru le pasa mai putin decat le pasa de fapt. De fapt, le pasa mai mult decat ne dam seama. Asadar, oricat de greu ar fi - si este - acorda-le celorlalti beneficiul indoielii si incearca sa faci ca timpul pe care il petreci cu ei sa fie autentic si satisfacator.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii