Dezvoltare personala

#imbunatatire relatii #relatii interpersonale #dezvoltare personala

Moduri in care iti poti imbunatati relatiile interpersonale

Competenta relationala este un aspect fundamental al interactiunilor umane care joaca un rol esential in succesul si satisfactia legaturilor noastre cu ceilalti. In centrul acestui concept se afla invataturile si intuitiile renumitilor terapeuti Dr. Helen LaKelly Hunt si Dr. Harville Hendrix. Munca lor revolutionara in domeniul terapiei de cuplu a revolutionat modul in care intelegem si navigam in complexitatea relatiilor romantice. Prin dezvoltarea Terapiei Relatiilor Imago, Helen si Harville au oferit cuplurilor instrumente valoroase pentru a promova conexiuni mai profunde, a rezolva conflicte si a obtine o mai mare intimitate emotionala.

Ce este competenta relationala?

Probabil ca te gandesti "Ce naiba este competenta relationala?". Ei bine, nu ai fi primul. Competenta relationala se refera la abilitatea unei persoane de a naviga si gestiona eficient relatiile interpersonale. Aceasta cuprinde o serie de abilitati si calitati, cum ar fi comunicarea, empatia, ascultarea activa, rezolvarea conflictelor si inteligenta emotionala.

Iata cateva modalitati puternice de mentinere si dezvoltare a competentei relationale

Creeaza un spatiu sigur inainte de a vorbi

Inainte de a incepe sa vorbesti, asigura-te ca locul in care vorbesti este prietenos si nu infricosator sau intimidant. Acest cadru le permite oamenilor sa impartaseasca cu usurinta ceea ce au in minte fara sa se teama ca vor avea probleme sau ca vor fi judecati.

Arata-ti aprecierea

Intr-o relatie, a da dovada de apreciere inseamna a-i arata partenerului tau ca il pretuiesti si ca ii esti recunoscator. Implica exprimarea recunostintei pentru lucrurile pe care le face si poate fi la fel de simplu ca si faptul de a spune "multumesc" pentru eforturile sale sau de a-i recunoaste calitatile pozitive.

Cere permisiunea inainte de a vorbi

Acest lucru poate parea ciudat, dar este unul dintre cele mai benefice lucruri pe care le poti face pentru relatia ta. Este un mod de a respecta timpul si spatiul emotional al celeilalte persoane. Atunci cand ii ceri permisiunea, ii dai posibilitatea de a alege cand se simte cel mai confortabil si disponibil sa se implice in conversatie.

Asculta cu atentie si fa o oglindire exacta

Oglindirea precisa presupune parafrazarea a ceea ce a spus cealalta persoana pentru a te asigura ca ai inteles corect. De exemplu, ai putea spune: "Daca am inteles bine, esti ingrijorat de calendarul proiectului?". Aceasta practica demonstreaza o ascultare activa si promoveaza intelegerea reciproca.

Arata curiozitate

Demonstrarea curiozitatii in legatura cu subiectul curent mentine discutia concentrata si interesanta. Acest lucru incurajeaza cealalta persoana sa ofere perspective si detalii suplimentare. Nu este foarte satisfacator atunci cand ai un partener care schimba constant subiectele, nu-i asa? Sau pivoteaza spre un alt subiect pentru ca nu se arata interesat de ceea ce spui?

Exprimati empatie, nu simpatie

Mai degraba decat sa oferi simpatie, care uneori poate fi interpretata ca exprimarea milei sau a parerii de rau pentru cineva, este mai semnificativ sa arati empatie. Empatia presupune sa faci un efort pentru a intelege cu adevarat emotiile pe care le traieste cealalta persoana. Aceasta arata o preocupare autentica pentru sentimentele lor si o dorinta de a te conecta cu ei la un nivel emotional.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii