Dezvoltare personala

#persoane narcisiste #narcisisti

Cum sa faci fata persoanelor narcisiste

 

S-ar putea sa ai cativa narcisisti in viata ta cu care te simti blocat. Nu avem de ales decat sa ii toleram din cauza obligatiilor familiale, profesionale sau sociale. Cu toate acestea, exista modalitati de a te ajuta atat sa construiesti un zid impotriva faptului ca esti ranit, cat si sa te ajuti sa iti pastrezi ratiunea in timpul acestor interactiuni.

Iata cateva moduri de a-ti mentine pozitia fata de un narcisist

Accepta faptul ca este putin probabil sa se schimbe. Este rar ca narcisistii sa se schimbe, deoarece nu pot intelege modul profund in care ii afecteaza pe ceilalti. Ei cred ca actiunile lor sunt justificate si ca toti cei care se plang de comportamentul lor sunt "pe urmele lor".

Planifica, planifica, apoi mai planifica inca putin. Atunci cand te gandesti sa iti petreci timpul cu ei, trebuie sa cantarestii toate optiunile legate de modul in care ar putea merge. Cunoaste asteptarile si stii ca, de obicei, este mai bine sa va intalniti undeva in public. Activitatile pot fi distrageri adecvate atunci cand sunt scurte (cum ar fi luarea pranzului). Este greu atunci cand petreceti mult timp neintrerupt impreuna.

Fii cordial, dar nu te implica. Este mult mai usor sa eviti conflictele atunci cand pastrezi informatiile pe care le impartasesti despre tine la un nivel minim absolut, ramanand in acelasi timp politicos. Daca nu le oferi nimic de care sa se agate, ei sunt nevoiti sa isi limiteze criticile si judecatile la detalii de suprafata, ceea ce - din pacate - este de obicei mai mult decat suficient pentru ei.

Refuza sa te lasi antrenat intr-o cearta. Daca ai recunoscut deja ca nu se vor schimba, este mai usor sa eviti sa te lasi atras in drama lor. Refuza sa ii lasi sa se certe cu tine. Poti castiga doar daca refuzi sa intri intr-o cearta in primul rand.

Nu te astepta la nimic. In mod ciudat, una dintre cele mai rele parti ale relatiei cu un narcisist sunt momentele bune. Vremurile bune pot fi atat de bune incat iti doresti din toata inima ca poate vremurile rele sa se termine. Atunci cand o interactiune cu ei merge bine, continua sa practici celelalte actiuni de autoprotectie de pe lista. Pastreaza-ti detasarea emotionala. Apreciaza lucrurile bune, dar ramai pregatit pentru cele rele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii