Dezvoltare personala

# semne anxietate #anxietate

7 semne ca ai crescut cu anxietate si ai devenit un adult anxios

Trairea cu anxietate este adesea teribil de debilitanta si, in cele mai multe cazuri, anxietatea ramane nediagnosticata ani de zile, pana cand un episod te impinge la limita, determinandu-te sa cauti raspunsuri.

Anxietatea nu este doar o boala. Este un dezechilibru chimic real in creier, care ii face pe pacientii sai sa gandeasca diferit fata de o persoana care are o functionare normala a creierului. Totul se simte diferit, este disecat in mod diferit, iar capacitatea de a procesa lucrurile in mod rational necesita un efort real si convingator in propria minte.

Din pacate, multi copii cresc fara a fi diagnosticati sau tratati corespunzator. Iar un nou studiu realizat de Universitatea din Oxford a constatat ca "consecintele tulburarilor de anxietate la tineri pot include probleme de sanatate mintala la varsta adulta, note mai mici la scoala si chiar venituri mai mici".

Iata cateva semne ca ai crescut cu anxietate.

Esti mai sensibil decat altii

Fie ca a fost vorba de a fi tachinat de colegii tai sau de a face fata unei note grele la un test, ai luat lucrurile mai tare decat modul in care observi ca majoritatea oamenilor gestioneaza vestile proaste. Asta pentru ca, pentru tine, vestile proaste nu sunt doar vesti proaste, ci reprezinta sfarsitul lumii, iar cele mai rele emotii au fost intotdeauna in prim-plan in mintea ta.

Crezi ca toata lumea te judeca sau vorbeste mereu despre tine

Atunci cand treci pe langa un grup de colegi de clasa sau de colegi care vorbesc sau rad, ai presupus automat ca este vorba despre tine. Nu te plac. Iti urasc tinuta. Mintea ta se grabeste si presupui ca totul este despre tine pentru ca teama de a fi un proscris a fost coplesitoare inca de la o varsta frageda.

Esti intotdeauna pregatit pentru ce e mai rau

Atunci cand suferi de anxietate de mult timp, eti intotdeauna pregatit si te temi de cel mai rau rezultat posibil. Intotdeauna a fost o lupta pentru tine sa rationalizezi realitatea probabila din cel mai rau scenariu. Intotdeauna ai presupus cele mai dramatice concluzii pentru practic tot ceea ce se intampla in viata ta.

Traiesti cu frica de situatii incontrolabile

Atunci cand a trebuit sa dai un test sau sa faci un control periodic la cabinetul medical, ai avut intotdeauna o teama persistenta fata de chestiuni care nu se afla sub controlul tau, iar acest lucru iti innebuneste anxietatea in mod absolut. Daca ai crescut cu anxietate, cu siguranta nu esti strain de sentimentul ca trebuie sa controlezi totul, iar atunci cand nu poti face acest lucru nu face decat sa-ti agraveze si mai mult situatia.

Analizezi excesiv de mult orice situatie

Fiecare lucru care ti se intampla poate fi interpretat si este disecat foarte mult. Cand cineva iti spune ca ii place palaria ta, te intrebi de ce, presupui ca glumeste sau ca are un motiv ascuns. Intotdeauna ti-a fost greu sa accepti lucrurile la valoarea lor nominala.

Iti este greu sa trece peste obstacolele dificile din viata

Intotdeauna ti-a fost mai greu sa treci peste obstacolele semnificative din viata cu care te-ai confruntat. Nu ca nu vrei sa mergi inainte, doar ca iti ia ceva mai mult timp, pentru ca ramai in mod constant cu regretul trecutului si cu teama de viitor.

Ai probleme de separare

Pana la varsta de doi ani, majoritatea copiilor depasesc de obicei anxietatea de separare. Copiii cu anxietate pot experimenta ingrijorare si teama excesiva atunci cand sunt separati de ingrijitorii lor primari sau de mediile familiare. Aceasta anxietate provine adesea dintr-o lipsa de siguranta si securitate perceputa. Daca aceste probleme de separare persista in adolescenta si la varsta adulta, poate sugera o lupta continua cu anxietatea si dificultati in a face fata separarii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii