Boli si daunatori

#copac #boli #plante #arbusti #sol #decor #daunatori #pomi #amenajarea gradinii #livada

Tu stii sa salvezi un copac muribund? Afla cum!

Un copac sanatos poate fi slabit din cauza unor factori precum lipsa nutrienilor in sol, infectiile fungice, lipsa apei. De cele mai multe ori, copacii au resurse pentru a se vindeca singuri. In cazurile grave, insa, trebuie sa intervii cu cateva masuri de "tratament" menite sa crute viata copacului. Afla cum sa salvezi un copac muribund!


1 Inspecteaza copacul

Pentru a-ti da seama daca un copac este muribund, trebuie sa cunosti semnele. Astfel de copaci au un aspect fragil, lemnul este uscat, iar frunzele verzi lipsesc aproape cu desavarsire.

Crengile unui copac muribund isi pierd elasticitatea, rupandu-se la presiune fara sa se indoaie. Prezenta unor ciuperci crescute pe suprafata copacului este un semn clar ca planta este bolnava. Un alt semn este postura bizara a copacului, comparativ cu postura unuia sanatos din aceeasi specie.


2 Curata copacul de partile bolnave

Daca planta a fost atacata de boli fungice, ramurile bolnave trebuie indepartate. Foloseste un tratament chimic in functie de tipul de daunator. O astfel de metoda este functionala daca depistezi infectia din primele stadii si identifici despre ce boala este vorba.

In aceste situatii, este necesara o documentare asupra bolilor specifice plantei din gradina ta. Daca detii informatiile necesare, ai sanse mai mari sa identifici tipul de daunatori si sa aplici tratamentul corect. Exista situatii in care tratamentele se aplica numai de catre un specialist, de aceea este bine sa ai un contact in agenda telefonica. La copacii muribunzi, timpul limitat poate face diferenta dintre viata si moartea acestuia.

3 Aplica fertilizator la radacina

La sfarsitul iernii, unii copaci slabiti pot sa fie pe punctul de a muri din cauza solului uscat si a frigului persistent. In astfel de cazuri, se obisnuieste sa se aplice la baza copacului un fertilizator. Acesta asigura umiditatea si hrana necesara in sol.

4 Fa un test de sol pentru copacul muribund

Uneori se poate ca intampla ca motivul imbolnavirii copacului sa nu fie clar. In acest caz, fa un test de sol pentru a vedea daca exista o problema cu pamantul in care creste copacul. Contacteaza apoi un specialist si cere-i sfatul. O alta modalitate este sa improspatezi solul de la radacina copacului.


5 Asigura un sistem de drenaj

Unii copaci incep sa se usuce din cauza apei acumulate care duce la putrezirea radacinii. In jurul acesteia nu ar trebui sa ramana apa statuta. Asigura un sistem de drenaj in sol. In locul in care a fost balta de apa, solul poate fi inlaturat pentru ca radacina sa se usuce cateva zile. Acopera din nou cu pamant radacina si uda copacul numai cand solul este uscat.


6 Indeparteaza plantele daunatoare

In copac muribund are nevoie de putinele resurse care i-au mai ramas pentru a lupta impotriva bolii si pentru a se regenera. Din acest motiv, trebuie sa-l ajuti indepartand toate plantele care fac situatia si mai dificila: buruienile din jurul trunchiului, ramurile prea apropiate ale altor copaci, stratul de mulci pus prea aproape de radacina etc.

Sursa foto: vostenwald.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului