Boli si daunatori

#rozatoare #plante #bulbi #flori #gradina #daunatori #amenajarea gradinii

Rozatoarele iti distrug bulbii de flori: combate daunatorii in mod eficient

Bulbii de flori constituie un festin pe cinste pentru rozatoarele din gradina ta. Te-ai intrebat vreodata de ce zecile de bulbi de flori pe care i-ai plantat toamna nu au rasarit odata cu venirea primaverii? Ei bine, vinovate pentru aceasta situatie sunt rozatoarele. Si nu te gandi ca doar soarecii de camp fac ravagii printre bulbi. Veveritele, popandaii, sobolanii si cartitele pot produce daune considerabile in gradina ta de flori.


De ce ataca rozatoarele bulbii de flori

Rozatoarele au si ele demnitatea lor. Nu se apuca sa sape dupa bulbii de flori decat in momentul in care nu gasesc altceva de mancare. In lunile de primavara, dupa ce in gradina ta incepe sa se mai anime, rozatoarele gasesc tot felul de delicii culinare si nu ataca bulbii de flori. Acelasi lucru este valabil si vara si toamna. Singurul sezon in care rozatoarele scot bulbii de flori si ii mananca este iarna. In aceasta perioada, mancarea nu mai este atat de abundenta, astfel ca bulbii de flori par a fi o solutie buna pentru alungarea foamei.

De cele mai multe ori, cartitele sunt considerate principalele vinovate pentru distrugerea bulbilor de flori, desi, de fapt, ele sunt cele mai putin vinovate. Este adevarat ca si ele produc daune, insa mult mai active sunt celelalte rozatoare - soarecii de camp, veveritele, popandaii etc.


1 Creeaza bariere impotriva rozatoarelor

In cazul cartitelor, singurele metode eficiente de combatere sunt capcanele mecanice si dispozitivele electronice cu ultrasunete, insa celelalte rozatoare pot fi combatute prin metode mai simple si mai putin costisitoare.


Ingradeste zona cu plasa

Specialistii spun ca pentru a tine la distanta rozatoarele de straturile cu bulbi de flori este bine sa ingradesti zona cu plasa. Construieste o cusca asemanatoare cu cele pentru pasarile de curte. Primavara, dupa ce din bulbi incep sa rasara primele frunzulite, poti da jos cusca, intrucat pericolul ca bulbii sa fie atacati de rozatoare dispare.

Adauga un strat de pietris

O alta metoda eficienta de indepartare a rozatoarelor de straturile cu bulbi de flori este asezarea unui strat de pietris peste pamantul in care ai plantat bulbii. Pietrisul va ingreuna munca rozatoarelor si le va determina sa se lase bautute inainte de a ajunge la pretioasa "cina".

 

2 Foloseste repelenti naturali

Par si urina de animale

Parul si urina de animale pot constitui repelenti naturali impotriva rozatoarelor care iti devasteaza straturile cu bulbi de flori. Cand simti miros de urina sau de par de animale, rozatoarele se sperie, deoarece cred ca in preajma se afla un animal de prada. Nu ai pisici sau caini de la care sa strangi par? Atunci o vizita la un salon pentru animalute ar putea sa-ti prinda bine.

Daca ai o pisici si caini, obisnuieste-i sa urineze intr-un spatiu special, cum ar fi o cutie cu nisip. Astfel, vei putea imprastia nisipisul, cu tot cu urmele de urina, peste straturi pentru a proteja bulbii de flori de rozatoare.

Fa o solutie din ardei iute

Taie cativa ardei iuti proaspeti si introdu bucatile intr-un recipient. Adauga apa si lasa solutia peste noapte. Introdu solutia intr-un recipient cu pulverizator sau intr-o stropitoare si stropeste solul cu ea. Rozatoarele nu suporta ardeiul iute, asa ca nu vor mai da tarcoale bulbilor tai de flori.

Tie ti s-a intamplat vreodata ca rozatoarele sa-ti distruga bulbii de flori?

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului