Boli si daunatori

#compost #ingrasamant #gradina #ingrasamant bio #ingrasamant natural

Compostul organic - ingrediente si beneficii

Compostul reprezinta microorganismele care rezulta din descompunerea materialelor organice intr-o maniera controlata, in prezenta oxigenului si care se utilizeaza pe post de ingrasamant pentru flori, plante si pomi.

Compostul are rolul de a stimula in mod natural cresterea plantelor, in special a celor care produc fructe si legume, fara sa afecteze calitatea produsului final, sprijinind astfel o calitate extraordinara a alimentului.


Cum se face compostul


In prmul rand ai nevoie de o locatie, de preferat in aer liber pentru ca in principiu compostul se realizeaza din resturi de diferite tipuri. Ai nevoie in acest sens de un recipient de dimensiuni mari (in functie si de cantitatea de compost de care ai nevoie) fabricat din plastic sau metal, acoperit cu un capac pentru a evita emanarea unor mirosuri neplacute.

Recipientul trebuie sa se afle in perfecta stare si sa nu aiba gauri prin care se pot scurge diverse substante care ajuta la formarea compostului.

Alegere un loc care sa fie la o distanta de cel putin 10 metri de casa pentru a evita raspandirea viermilor si a microbilor, de preferat intr-o zona insorita.


Ingrediente necesare


Inainte de orice, trebuie sa stii ca nu oricine poate ajuta la realizarea unui compost deoarece unele ingrediente pot da o senzatie de greata sau voma. Trecand insa peste acest detaliu, pentru formarea compostului ai nevoie de gunoi de grajd (de preferat de la cai sau vaci)coji de legume (cotoare de mere, coji de banane, portocale etc), frunze uscate, talas, rumegus etc.

Atentie! Desi pare potrivit, evita ingrediente cum ar fi carnea, produsele lactate, mancarea gatita, resturile animalelor de companie (care pot fi purtatoare de paraziti periculosi pentru sanatatea umana) etc. De asemena, desi se recomanda adaugarea de frunze si iarba uscata, ai grija ca acestea sa nu fie atacate de boli sau daunatori pentru ca pot compromite compostul sau cultura .


Cum se prepara


In recipientul special ales, se adauga toate ingredientele recomaandate, se adauga o cantitate potrivita de apa (cat aproape sa acopere toate celelalte ingrediente), se amesteca bine si se acopera, insa de preferat este sa aiba o mica gura de aerisire.

Amestecul se mai mixeaza la cateva saptamani, iar dupa aproximativ 6 - 7 saptamani, el se poate utiliza pe post de fertilizator - totusi, pentru rezultate excelente acesta trebuie sa fermenteze pentru cel putin doua luni. Acest compost are termen de valabilitate de pana la un an, timp in care se poate utiliza fara niciun fel de probleme.


Beneficii ale compostului:


Atunci cand este adaugat in sol, compostul actioneaza ca un ingrasamant in furnizeaza toate elementele nutritive necesare pentru o dezvoltare armonioasa a plantelor.

Compostul ajuta plantele sa lupte cu succes impotriva bolilor, a daunatorilor si chiar a conditiilor neplielnice de mediu.

Compostul ajuta la decompunerea toxinelor in sol si imbunatateste structura acestuia.

Compostul matura are un continut ridicat de humus si imbunatateste ferilitatea solului. De asemena, humusul favorizeaza retentia apei in sol.

Utilizarea de compost te ajuta sa economisesti bani si sa ai un stil de viata mai sanatos, lipsit de chimicale si toxine.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare