Boli si daunatori

#tratamente #gradina #tratamente fitosanitare

Tratamente fitosanitare pentru plantele din gradina ta

Tratamentele fitosanitare se aplica pe toata perioada anului tuturor tipurilor de plante - pomi fructiferi , arbori, arbusti ornamentali , trandafiri sau plante de apartament . Acestea sunt indispensabile pentru combaterea bolilor si daunatorilor. Iata cateva lucruri despre tipurile de tratamente fitosanitare si modul lor corect de aplicare:



Cum recunosti o planta bolnava


Speciilor afectate de boli sau daunatori le sunt deteriorate fructele, frunzele, lastarii, florile, ramurile, trunchiul sau radacinile. Plantele au o stare de vegetatie necorespunzatoare, se calamiteaza total sau partial productia de fructe, se depreciaza calitatea acestora si se ajunge la scaderea longevitatii lor.

In cazul in care observi vreo astfel de schimbare la plantele din gradina ta cumpara de la o fitofarmacie autorizata un produs corespunzator petru combatere (insecticid, fungicid sau acaricid).

Pentru o eficienta maxima, este important ca produsul folosit sa fie recomandat pentru combaterea bolii sau a daunatorului depistat.


Tipuri de tratamente fitosanitare


Fungicidele de contact nu intra in planta, ele raman active atat timp cat substanta isi pastreaza concentratia pe suprafata frunzelor si inhiba dezvoltarea bolilor produse de ciuperci timp de 7-14 zile.

Fungicidele sistemice patrund in epiderma plantelor si sunt translocate in sistemul vascular al acestora. Actiunea lor se manifesta prin combaterea ciupercilor patogene patrunse in planta si inhibarea dezvoltarii celor care abia au intrat.


Cum aplici tratamentul


Este recomandat sa pregatesti solutia respectand doza de apa trecuta pe ambalaj. In functie de tipul ei, aplicarea se va realiza cu ajutorul pompelor de stropit, vermorelelor sau atomizoarelor.

Nu uita sa te protejezi in timpul lucrului purtand manusi si masca.

Este bines a stii ca tratamentele se aplica in zilele cu temperaturi pozitive, nu mai mari de 30 de grade C si fara vant. Pe timpul verii, cand temperaturile sunt ridicate, executarea tratamentelor se face de preferat dimineata, pentru a evita evaporarea rapida a solutiei de pe organele plantelor.

Plantele trebuie stropite cu atentie, de sus in jos si invers, pentru un bun contact al solutiei cu frunzele, ramurile si tulpina plantei. Atentie, sa nu folosesti solutia in exces.


Alte lucruri de retinut


Este bine sa verifici daca poti combina doua produse diferite pentru a efectua un singur tratament, respectiv compatibilitatea dintre ele (de exemplu insecticid + fungicid sau doua fungicide, unul de contact si unul sistemic).

De regula, se recomanda repetarea aplicarii produselor fitosanitare.

Administrarea produselor de uz fitosanitar trebuie sa respecte strict anumite legi care tin in principal de protectia sanatatii consumatorului, de protectia florei si faunei terestre si acvatice, de schimbarea insusirilor naturale ale solului si multe altele. Legat de acest lucru, s-au intocmit regulamente privind fabricarea, comercializarea si utilizarea lor in agricultura.

Dupa utilizare, pompa de stropit se va spala cu apa pentru evitarea infundarii duzelor prin depunerea resturilor din solutie, mai ales atunci cand s-au folosit produse sub forma de prafuri.

O solutie este sa apelezi la persoane specializate si autorizate pentru a stabili tratamentele fitosanitare necesare plantelor tare dar si pentru aplicarea lor cu ajutorul echipamentelor corespunzatoare.
 


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului