Boli si daunatori

#rosii #boli rosii

6 boli comune ale rosiilor

In general rosiile sunt legume care se cultiva si intretin destul de usor, insa uneori, din cauza unor factori de mediu , ele pot fi atacate de anumite boli. Din pacate, aceste boli pot duce, daca nu sunt tratate la timp, la distrugerea definitiva a plantatiei.



Iata cele mai frecvente 5 tipuri de boli care apar la rosii, dar si modalitatea de eliminare a acestora.


Alternarioza


Alternarioza este o boala care poate ataca rosiile in orice faza de dezvoltare si se manifesta prin aparitia unor pete brune la nivelul frunzelor. De asemenea, si nivelul legumelor este prezenta aceasta boala prin aparitia unor pete mici adancite.

Pentru combaterea acestei boli se utilizeaza:

Folpan 80 WDG 0,15%
Kocide 2000 - 0,25%
Shavit F 0,2%.


Putregaiul cenusiu


Primele simptome apar cel mai adesea la nivelul frunzelor batrane si se manifesta la suprafata tesuturilor prin formarea unui puf abundent de culoare cenusie. Aceste puf este o sursa de infectie pentru toata plantatia, asa ca incearca sa iei masuri cat mai repede posibil, mai ales ca daca boala avanseaza, rosiile se vor deprinde cu usurinta si vor cadea.

Pentru combaterea acestei boli se utilizeaza:

Teldor 0,08%
Folio Gold 0,2%
Pyrus 300 - 0,15%
Merpan 50 - 0,2%.


Mana


Mana este una dintre cele mai raspandite boli in culturile de rosii si se manifesta la inceput prin aparitia unor pete mari la locul de inserie a penducului sub forma unor pete mari care sa raspandesc foarte repede.

Din pacate, boala inregistreaza pagube mari atunci cand ea acapareaza si fructele, in orice faza de dezvoltare. De regula insa, boala apare pe fructele coapte si se manifesta prin pete netede de culoare brun inchis.

Pentru combaterea acestei boli se utilizeaza:

Folio Gold 0,25%
Merpan 50 - 0,2%
Folpan 80 - 0,15%
Bravo 500 - 0,2%
Odeoon 720 - 0,15%
Lieto 0,04%.


Mozaicul tomatelor


Aceasta boala poate sa apara in cazul rosiilor de sera, insa ele sunt mai frecvente in cazul celor plantate in gradina si produc infectii puternice, mai ales in cazul culturilor tarzii de toamna.

Boala se manifesta prin subdezvoltarea frunzelor, dar si prin culoarea mata a acestora (frunzele ar trebui sa fie lucitoare). In plus, la suprafata frunzelor se pot prezenta pete clorotice cu aspect mozaicat.


Pentru combaterea acestei boli se utilizeaza:

Dithane M45


Fainarea tomatelor


Fainarea se manifesta prin aparitia unor pete decolorate, de dimensiuni mici, la nivelul frunzelor. In timp, acestea capata forme neregulate si acopera partial sau total suprafata frunzelor, dupa care apare o articula fina, cenusie sau albicioasa, prafoasa.

Rosiile culturilor atacate nu reusesc sa se dezvolte in totalitate si raman foarte mici. Din pacare, ciuperca se transmite de la an la an prin resturile vegetale.

Pentru combaterea acestei boli se utilizeaza:

Topas 100EC
Topsin M 70 WP
Tilt 250 EC.


Septorioza tomatelor


Aceasta boala se manifesta prin aparitia unor pere circulare la nivelul frunzelor. Pentru inceput acestea vor fi brune, insa intr-un timp relativ scurt, ele vor avea o nuante alb-cenusie cu un contur brun. De asemenea, dupa o alta perioada de timp, majoritatea frunzelor se vor inchide foarte mult la culoare, avand o nunanta bruna.

Pentru combaterea acestei boli se utilizeaza:

Bravo 500 SC
Dithane M45
Topsin
Ridomil Gold MZ.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului