Pentru a face fata acestor provocari, viticultorii trebuie sa implementeze masuri preventive si strategii de control menite sa minimizeze riscul aparitiei si raspandirii bolilor. In continuare, vei afla care sunt cele patru provocari principale pe care le intampina viticultorii in ceea ce priveste controlul bolilor, precum si solutiile moderne disponibile.
1. Pierderile de productie cauzate de boli
Principalul obstacol cu care se confrunta viticultorii in cultura vitei de vie este reprezentat de pierderile semnificative de productie cauzate de bolile din cultura.
Boli vita de vie care cauzeaza aceste pierderi:
- Mana (Plasmopara viticola);
- Fainarea (Uncinula necator);
- Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea).
Pentru a evita pierderile, va fi necesar sa adopti o schema completa de tratamente, precum si sa alternezi fungicidele cu moduri diferite de actiune. Spre exemplu, pentru mana poti utiliza Polyram® DF, Delan® Pro, Cabrio Top si Soriale® LX.
Pe langa acestea, exista si bolile lemnului la vita de vie, care sunt mai dificil de identificat si prevenit. Acestea pot cauza, de asemenea, daune semnificative, slabind planta.
2. Dezvoltarea formelor de rezistenta la fungicide
Aparitia formelor de rezistenta reprezinta o alta provocare pentru viticultori. Aceasta problema indica faptul ca substantele active utilizate pentru combaterea agentilor patogeni nu mai sunt la fel de eficiente, chiar daca sunt de calitate.
Utilizarea repetata si necontrolata a fungicidelor cu acelasi mod de actiune reprezinta principala cauza de aparitie a formelor de rezistenta a agentilor patogeni. Iata ce masuri poti adopta, pentru a impiedica dezvoltarea rezistentei la fungicide:
- alternarea produselor cu moduri diferite de actiune sistemice si de contact;
- aplicarea tratamentelor in mod preventiv;
- aplicarea fungicidelor in amestec (produs+partener);
- respectarea dozelor si intervalului dintre tratamente;
- adoptarea managementului integrat al bolilor, inclusiv masurile agrotehnice.
In plus, utilizarea unor fungicide rezistente la boli, care asigura un timp de pauza favorabil, minimizeaza riscul rezistentei si sunt concepute pentru a dezvolta o protectie mai durabila si mai eficienta.
3. Asigurarea protectiei in perioadele vulnerabile
In timpul perioadei de vegetatie, viticultorii incearca sa previna instalarea unor infectii greu de controlat in momentele cele mai sensibile ale culturii, deoarece recolta de struguri poate fi pusa in pericol. Cele mai vulnerabile momente care influenteaza starea de sanatate a plantatiei sunt:
- inainte de inflorit;
- dupa inflorit;
- compactarea ciorchinelui;
- intrarea in parga.
Fainarea este o boala care poate afecta cultura de vita de vie in momentele vulnerabile. Aceasta boala se dezvolta rapid, mai ales la temperaturi cuprinse intre 20-25 de grade Celsius si umiditate intre 40-100%.
O solutie smart pentru prevenirea acestei probleme este reprezentata de alternarea fungicidelor, in cele mai vulnerabile momente.
4. Alegerea unor fungicide care sa nu afecteze calitatea vinului
Calitatea boabelor este esentiala in procesul de vinificatie, deoarece acestea determina calitatea vinului. Exista o serie de factori care influenteaza calitatea acestora, inclusiv momentul si calitatea produselor utilizate pentru protejarea culturii.
Desi fungicidele sunt esentiale pentru protejarea vitei de vie impotriva bolilor, unele pot avea un impact negativ asupra calitatii vinului.
Utilizarea unor fungicide care sa nu afecteze calitatea vinului este esentiala pentru a depasi aceasta provocare. Fungicid Cantus sau Delan sunt solutiile potrivite pentru o astfel de situatie.
In concluzie, controlul bolilor reprezinta o provocare continua pentru viticultori, deoarece bolile pot afecta negativ productia. Pentru a depasi provocarile, adopta solutii moderne, precum cele descrise mai sus. Prin abordarea corecta a acestor provocari, iti poti asigura o recolta bogata si de calitate.
Sursa foto: Shutterstock
Advertorial