Boli si daunatori

#limacsi ucigasi #limacsi spanioli #invazie limacsi #cum scapi de limacsi

Invazie de limacsi ucigasi in Romania! Cum au ajuns la noi si cum poti scapa de ei

Limacsii fac prapad in curtile oamenilor din numeroase judete din Romania. Ba mai mult, acestia nu se gasesc doar in gradinile oamenilor, ci si in spatiile verzi din curtile blocurilor. Numerosi oameni se plang de acesti limacsi care distrug totul in cale.

In plus, sunt foarte toxici. Aceasta specia de limacsi lasa in urma un mucus extrem de toxic.

Ce sunt limacsii

Limacsii sunt o specie de melci fara cochilie. Desi limacsii exista de multa vreme in Romania, aceasta specie noua este una invadatoare. A fost raportata in special in Brasov, Harghita, in zonele montane si la campie.

Este vorba despre limaxul ucigas, cunoscut sub denumirea stiintifica de “Arion lusitanicus”, este denumit si „limaxul spaniol” datorita faptului ca este originar din Peninsula Iberica. Acestia ar fi ajuns in Romania odata cu importurile de flori in ghiveci si pamant de flori.

Oamenii sunt terorizati de acestia, mai ales ca au un aspect urat si le devasteaza culturile.

Au cerut ajutorul expertilor pentru starpirea lor, insa acestia sustin ca singura solutie este adunarea taratoarelor cu mana. 

Limacsii ucigasi distrug totul in jur

Limacsii ucigasi distrug totul in jur si nu au daunatori naturali. Mai mult, aceasta specie mananca si restul melcilor, care sunt benefici pentru gradina. In plus, aricii, care in mod normal se hranesc cu melci, nu fac fata starpirii acestora.

Avertismentul specialistilor! Mucusul limancsilor, deosebit de toxic

Specialistii avertizeaza ca mucusul limacsilor spanioli este deosebit de toxic. Acestia sunt purtatori de bacterii periculoase, pe care le lasa pe fructe si legume. De exemplu, acestia pot transmite bacteria E.coli, iar fructele si legumele care prezinta urme de contaminare nu trebuie consumate.

Ba mai mult, gradinarii sunt sfatuiti sa poarte manusi de protectie de unica folosinta in momentul in care indeparteaza melcii de pe plante, pentru a preveni infectarea.

Cum iti dai seama daca limacsii ti-au invadat gradina

Limacsii sunt greu de vazut cu ochiul liber, deoarece se hranesc noaptea, iar ziua se ascund intr-un loc racoros si umbros. Cu toate acestea este foarte usor sa le depistezi prezenta. Vei observa ca frunzele plantelor sunt roase sau ca mugurii acestora dispar peste noapte. Un alt semn ca acestia se afla deja in gradina ta sunt darele vascoase si albicioase pe care acestia le lasa in urma, pe frunzele plantelor.

Metode simple si eficiente de a scapa de limacsi

Sa scapi de limacsi poate parea dificil, mai ales daca ai o gradina mare. Exista insa cateva solutii la care poti apleca cu incredere:

1. Ofera-le o bere

La fel ca oamenii, limacsii au vicii. Berea este viciul acestora si trebuie sa profiti la maxim de el. Foloseste berea pentru a le face capcane.

Tot ce trebuie sa faci este sa asezi un pahar sau un alt bol, in solul din gradina si sa pui bere in acesta. Melcii vor fi atrasi instant de mirosul berii. Odata ce incep sa bea bere, acestia se vor ameti instant si isi vor pierde orientarea, cazand in bol. Este una dintre cele mai simple metode pe care le poti folosi. Alege cea mai ieftina bere, insa ai grija sa aiba alcool pentru a-i ameti.

2. Refuza berea? Da-le ceai!

O alta metoda de a scapa de limacsi este sa le prepari un ceai. Tot ce trebuie sa faci este sa pui apa la fiert si, dupa ce da in clocot sa stingi focul si sa adaugai lavanda, pelin, frunze de begonii sau de coacaz. Lasa la infuzat pana cand apa ajunge la temepratura camerei, apoi stropeste plantele cu aceasta infuzie. 

3. Presara sare grunjoasa, coji de oua sau nisip in jurul plantelor

Aceasta metoda este exceptionala in cazul gradinilor mici. Tot ce trebuie sa faci este sa presari sare grunjoasa in jurul plantelor, coji de oua maruntite sau nisip. Limacsii le vor ocoli, deoarece sunt mult prea abrazive pentru corpurile lor.

4. Planteaza rozmarin, menta si cimbu

O modalitate simpla si eficienta de a tine limacsi la distanta de plantele tale este sa plantezi intre straturile de legume sau de flori, plante aromatice precum rozmarin, menta si/sau cimbru. Mirosul acestora ii va tine la distanta.

5. Construieste-le adaposturi

Poate suna ciudat, dar este o modalitate simpla sa scapi de ei. Acesti melci fara cochilie se hranesc noapte, iar ziua cauta adapost la umbra. Prin urmare, asigura-le astfel de adaposturi in jurul plantelor pe care ti le distrug. Tot ce trebuie sa faci apoi, este ca in ziua urmatoare sa cauti sub acestea limacsii si sa ii distrugi. Poti folosi pietre, carpe umede sau scanduri. 

Ce metode au folosit gradinarii si au functionat

Invazia de limacsi in Romania a generat multe discutii pe grupurile de specialitate. Aici oamenii au impartasit care au fost metodele pe care le-au folosit si au avut succes pentru a decima populatia de limacsi din gradina.  

“Cea mai buna metoda sa scapati de ei sunt ratele indiene, eu am cumparat doua si m-au salvat, nu faceam fata sa ii adun, mancau tot pana la rate am incercat tot dar nu a functionat nimic. Aceste rate mananca doar melci, nu strica nimic in gradina, le trebuie foarte multe vase cu apa!”, este sfatul dat de un gradinar, pe un astfel de grup.  

“Eu nu am in gradina, dar seara vin din iarba mare de la vecini si mananca din straturi tot ce prind. Dar mi-a zis cineva sa pun in jurul straturilor sare mare. Zis si facut... si ce sa vezi? Nu mai vin! Dar cand ploua trebuie sa pui iar (n.r. - sare) ca o mai spala ploaia”, este sfatul unui alt roman.

FOTO: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului