Boli si daunatori

#boli si daunatori #plante de gradina #mucegai alb

Mucegaiul alb, o boala frecventa a gradinilor

Mucegaiul alb poate deveni rapid o problema in gradina ta daca nu iei masuri pentru a-ti proteja plantele. Aceasta ciuperca ce afecteaza aproape orice planta poate fi insa invinsa in gradina ta.



Mucegaiul alb este o boala care afecteaza o mare varietate de plante, o ciuperca ce se dezvolta chiar si in zonele uscate, afectand frunzele, tulpina si florile plantelor infectate.

Plantele care sunt cel mai des atacate de mucegaiul alb sunt trandafirii, strugurii, dovlecelul, castravetii, liliacul, brumarelele (phlox), monarda si unele varietati de mar.


Mucegaiul alb: cauze si simptome


Cel mai des, gradinarul observa mucegaiul alb atunci cand acesta apare pe suprafata frunzelor. Mucegaiul se dezvolta insa mai ales la umbra, astfel ca aparitia lui pe frunze este un semnal de alarma pentru planta ta, care a fost deja afectata.

Partile atinse de mucegai, tulpini, frunze, flori, si chiar fructe, se pot deforma, apoi se usuca si cad. Aceasta boala este insa rareori fatala pentru plantele tale. Infectiile repetate pot slabi planta, iar fotosinteza poate fi afectata atunci cand parti mari din frunze sunt acoperite. Mucegaiul alb provoaca cele mai mari daune plantelor alimentare, deoarece insuficienta fotosintezei poate diminua gustul fructelor si legumelor.

Varietatile diferite de mucegai alb plantele prefera o singura gazda, astfel ca nu trebuie sa-ti faci probleme ca mucegaiul alb din gradina ta va ataca si alte specii specii de plante.

Sporii de mucegai alb sunt prezenti aproape peste tot in aer primavara si pot ajunge la plantele tale fie cu ajutorul vantului, al insectelor sau prin apa. Umezeala este factorul care favorizeaza cel mai mult aparitia mucegaiului alb, insa acesta nu se va dezvolta la temperaturi foarte mari si nici in perioade foarte ploioase.

Atunci cand nu lasi suficient loc intre plantele din gradina, sansele aparitiei mucegaiului alb cresc, mai ales in zonele in care circulatia aerului este precara.


Cum controlezi mucegaiul alb


Cand descoperi o planta infectata cu mucegai alb in gradina ta, trebuie sa iei masuri imediat pentru a impiedica raspandirea ciupercii. Taie si distruge partile din planta afectate de mucegaiul alb si sigura-te ca imbuntatesti circulatia aerului in jurul plantei.

Nu se recomanda folosirea de ingrasaminte cat timp problema mucegaiului nu a disparut complet, deoarece aceasta ciuperca ataca in mod deosebit mugurii proaspeti. Evita sa uzi plantele de deasupra, pana cand te-ai asigurat ca mucegaiul alb nu a revenit.

Pentru a ucide mucegaiul alb poti folosi diferite fungicide, de la sulf si bicarbonat de sodiu pana la ulei horticol si fungicide pe baza de chimicale. Cele mai multe fungicide trebuie aplicate o data la 7-14 zile daca vrei sa previi aparitia mucegaiului alb.

Poti face chiar tu un fungicid simplu pentru plantele din gradina ta. Amesteca o lingurita cu varf de bicarbonat de sodiu (praf de copt) cu jumatate de lingurita de sapun lichid in patru litri de apa.

Verifica rezistenta plantei la acest amestec, aplicandu-l mai intai pe o zona mica si niciodata atunci cand planta este expusa direct la soare. Uda generos plantele cu doua zile inainte de aplicare si foloseste doar amestec proaspat, in toate zonele afectate, pentru a elimina mucegaiul alb din gradina ta.

Sursa foto: Tarda.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului