Boli si daunatori

#magneziu #sare #minerale #trandafiri #ingrasaminte #ingrasamant trandafiri

Sarea Epsom, ingrasamant util pentru plantele tale?

Sarea Epsom este folosita de mult timp ca ingrasamant de unii gradinari, chiar daca efectul ei in gradina nu a fost dovedit stiintic. Este sarea Epsom un ingrasamant util pentru plantele tale?



Mineralele din sarea Epsom grabesc dezvoltarea plantelor si le ajuta sa rodeasca mai mult, sustin gradinarii care folosesc mineralele drept ingrasamant. Efectele sarii Epsom sunt insa mai usor de observat la unele plante, cum sunt rosiile, ardeii, dar si trandafirii.


Ce contine sarea Epsom?

Mineralele descoperite prima oara in Epsom, Marea Britanie, sunt folosite astazi pentru relaxarea muschilor, exfoliere, dar si in tratamentul constipatiei.

Ingredientul principal din sarea Epsom este heptahidratul de sulfat de magneziu, compus chimic numit si "epsomit" sau "sare amara". Aceasta sare a acidului sulfuric este bogata in magneziu si sulf.

Magneziul constitutie 10% din compozia sarii Epsom, dar nu este un element necesar pentru cresterea multor plante. Rolul magneziului este de a intari peretii celulari, pentru consumarea nutrientilor necesari. Salata verde si spanacul nu au nevoie de magneziu, dar deficienta acestui element afecteaza rosiile, dandu-le un gust amarui.

Sulful, continut in proportie de 13% de sarea Epsom, este un element absolut necesar pentru functionarea corecta a plantei. Putine zone au solul sarac in sulf, acesta ajungand in pamant fie prin ingrasaminte chimice, fie in urma caderii ploilor acide.

Chiar daca poate avea un efect benefic asupra unor plante din gradina ta, sarea Epsom nu poate fi folosita pentru a compensa o deficienta majora de magneziu din sol.


Sarea Epsom in gradina de legume

Legumele care apreciaza cel mai mult sarea Epsom ca ingrasament sunt rosiile si ardeii. Deficienta de magneziu poate fi observata spre sfarsitul verii, cand frunzele incep sa se ingalbeneasca si productia scade.

Cand plantezi rosiile si ardeii, amesteca o lingurita se sare epsom la fundul gropii facute pentru plantare. Foloseste un pulverizator pentru a stropi plantele cu o solutie obtinuta dintr-o lingurita de sare Epsom cand dezvolta bobocii si cand incepe formarea fructului pentru rezultatele cele mai bune.

Solutia poate fi folosita si pentru udarea din doua in doua saptamani a plantei, de-a lungul intregului sezon. Pentru a afla daca sarea Epsom are efectele dorite in gradina ta, foloseste-o doar la o parte din plante. Daca observi o diferenta in primul an, o poti transforma intr-un ingrasamant folosit in mod regulat.


Sarea Epsom, ingrasamant util pentru trandafiri

Crescatorii de trandafiri lauda efectele sarii Epsom asupra plantelor. Ingrasamantul ar ajuta trandafirii sa dezvolte mai multe frunze dar si mai multe tulpini cu flori.

Poti folosi sarea Epsom pentru trandafiri in doua moduri. Jumatate de ceasca de sare poate fi imprastiata in jurul plantei, care trebuie apoi udata generos. Sarea Epsom poate fi si dizolvata in apa pe care o vei folosi apoi la udarea trandafirilor.

Gradinarii recomanda tratarea trandafirilor cu sare Epsom primavara, chiar inainte de deschiderea mugurilor. Poti folosi sarea si ca tratament permanent, dizolvand o lingurita de sare Epsom in patru litri de apa, pulverizata apoi pe frunzisul plantei.


Sursa foto: Beautyscribbler.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului