Boli si daunatori

#bicarbonat #sapun #pesticide #pesticide organice

Pesticidele organice

Pasticidele organice pot fi inlocuitorul perfect pentru pesticidele chimice, care au demonstrat ca nu au acelasi efect in timp, pe masura ce insectele daunatoare devin tot mai rezistente la ele.



Afla care sunt avantajele si dezavantajele celor mai des folosite pesticide organice si lupta impotriva daunatorilor din gradina ta cu ajutorul acestor substante mai putin toxice decat pesticidele chimice.


Ulei horticol


Produs din uleiuri minerale, uleiul horticol poate contine insa si uleiuri vegetale , produse din plante care ti-au demonstrat eficacitatea in lupta cu daunatorii.

Uleiul horticol se amesteca cu apa si se pulverizeaza pe vegetatie, unde sufoca insectele mici, cu corp moale. Nu lasa reziduuri toxice si nu este daunator pentru oameni, animale sau pasari.

Foloseste uleiul horticol potrivit pentru anotimp, pentru a evita arderea frunzelor, in conditii de caldura excesiva sau de inghet.


Sapun insecticid


Sapunul a fost folosit drept insecticid de contact de multa vreme, insa cel mai bun sapun insecticid este cel care contine saruri de sodiu sau potasiu, combinate cu acizi grasi.

Pentru a functiona, sapunul trebuie sa intre in contact direct cu insecta si isi pierde eficacitatea atunci cand se usuca. Este unul dintre cele mai putin daunatoare pesticide si nu lasa reziduuri toxice.

Sapunul insecticid functioneaza cel mai bine asupra insectelor cu corp moale si poate arde plantele atunci cand este folosit la temperaturi inalte.


Bicarbonat de potasiu


Cel mai sigur si natural mod de a-ti proteja plantele de ciuperci, bicarbonatul de potasiu are un efect mai puternic decat bicarbonatul de sodiu si afecteaza mai putin plantele.

Se poate pulveriza in mod preventiv pe plante sau la primele semne de infectie si efectele lui se fac vazute timp de 2-3 saptamani. Ca si alte pesticide organice, nu se recomanda folosirea lui pe plante care sunt expuse apoi la lumina soarelui intreaga zi, deoarece poate arde frunzele.


Rotenona


Alcaloid extras din radacina unor specii de plante leguminoase (Deris eliptica, Lochocarpus, Tephrosia), rotenona este un praf alb care ataca sistemul nervos al insectei, provocand decesul aproape imediat.

Actioneaza atat asupra acarienilor cat si asupra insectelor mai mari, ca albinele. Pentru a micsora riscul uciderii insectelor benefice si deoarece rotenona se deterioreaza rapid la lumina soarelui, folosirea acestei substante este recomandata pentru seara.

Rotenona nu lasa prea multe reziruuri, dar poate fi toxica pentru porci si pesti.


Bacillus thuringiensis


Microorganism gram pozitiv, Bacillus thuringiensis este disponibil sub forma de praf, care se pulverizeaza pe plante si trebuie mancat de daunatori pentru a elibera toxinele care ii ucid.

Diversele specii de bacterii au in general efecte directe asupra unei specii de daunatori, iar Bacillus thuringiensis nu este daunator oamenilor, pasarilor sau albinelor.

Actiunea acestui pesticid organic este insa lenta, iar uneori poate ucide daunatorii abia dupa mai multe zile. Expus la soare, Bacillus thuringiensis isi pierde rapid efectele pesticide.

Sursa foto: Instablogsimages.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare