Boli si daunatori

#cum scapi de papadie #buruiana #papadie

Cum scapi de papadia din gradina odata pentru totdeauna

Vara este prea scurta ca sa ti-o petrec plivind gradina sau gazonul de papadii. Pentru ca aceste "flori" vor incerca sa te pacaleasca cu culoarea lor galbena si vesela, iar tu risti sa pici in plasa. Gradina va fi acoperita rapid de un strat de puf alb si fiecare samanta spulberata de vant va insemna o noua papadie.

Asadar, nu lasa buruienile sa castige. Iata cum poti scapa de aceasta planta perena asa incat sa ai o gradina frumoasa si un gazon verde curat:

Pliveste papadia cand inca germineaza. Smulege-o din radacina de indata ce poti prinde cu mana mugurii acesteia, inainte ca acestia sa se maturizeze si sa sparga, formand acea corola alb-pufoasa care nu e altceva decat o multime de seminte ce se lasa apoi purtate de vant pentru a se fixa peste tot.

Pentru a te asigura ca le smulgi cu tot cu radacina e bine sa folosesti un instrument special pe care il vei gasi in magazinele dedicate gradinaritului. Cu ajutorul acestuia vei excava in jurul radacinii, facand apoi o parghie care o elimina.

Cu masina de tuns poti taia iarba la 5-6 centimetri lungime, aceasta blocandu-i apoi lumina soarelui si impiedicand-o sa mai creasca. De asemenea, poti reteza inclusiv plantele de papadie, atunci cand sunt deja inflorite. In acest fel reusesti sa opresti raspandirea acestei buruieni.

Papadia are nevoie de multa lumina pentru a trai. Poti sa le acoperi cu carton sau cu pungi din plastic negre pentru a le tine departe de lumina soarelui, iar in cateva zile florile ar trebui sa moara.

Poti folosi o solutie concentrata de otet pusa intr-un pulverizator cu ajutorul caruia sa stropesti planta de sus in jos, la radacina. Daca reusesti sa o smulgi, stropeste cu otet in orificiul creat pentru a elimina riscul de a se mai reface papadia.

Inainte ca papadia sa germineze, imprastie pe teren faina de gluten de porumb. Este un erbicid natural preemergent care o impiedica sa mai iasa. Raspandeste-l pe teren cu 4-6 saptamani inainte ca papadia sa infloreasca. Deoarece eficienta acestuia este de scurta durata, va trebui sa il reaplici periodic.

Imbogateste solul. Adauga compost si mulci bogat in nutrienti pentru a imbunatati calitatea solului. Papadiei ii merge bine in soluri acide si tinde sa creasca mai putin in cele bogate, ceea ce face mai usoara operatiunea de indepartare a acesteia.

Pune sare direct pe floarea de papadie, insa evita sa pui si pe alte plante, intrucat sarea le omoara.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului