Boli si daunatori

#cum scapi de melci #melci gradina #daunatori gradina

Cum alungi melcii care iti devasteaza gradina

Melcii si limacsii sunt mai mici decat multi daunatori de gradina, insa pot provoca pagube foarte mari. Cele mai multe daune le produc seara si noaptea, atunci cand ies din ascunzatorile lor umbrite.

Perioadele ploioase favorizeaza aparitia melcilor de gradina, atat a celor cu cochilie, cat si a celor fara. Acestia se hranesc in special cu frunze de legume, dar si cu frunze de flori sau de capsuni, spre exemplu.

Pentru a preveni patrunderea acestora in gradini, trebuie create bariere de protectie. Spre exemplu, se poate folosi var, nisip sau coji de oua. Se imprastie un strat subtire, cu o latime de 10 centimetri de jur imprejurul gradinii, astfel ca melcii vor depasi cu greu aceste obstacole, mersul fiindu-le ingreunat. Se pot crea aceste bariere si de jur imprejurul plantelor, protejandu-le in acest fel de melci.

De asemenea, putem planta o serie de plante aromatice precum menta, rozmarin, oregano sau cimbru. Melcii stau departe de ele intrucat nu suporta mirosul lor puternic.

Scandura este si ea o adevarata capcana pentru melcii cu cochilie si pentru limacsi. Este suficient sa asezi o bucata din lemn undeva in gradina. O imbibi cu apa, iar dimineata vei gasi sub ea o multime de melci, intrucat acestia o vor folosi pe post de umbrar, ferindu-se astfel de razele puternice ale soarelui.

Poate parea greu de crezut, insa melcii sunt mari amatori de… bere. Aceasta bautura poate fi o capcana excelenta pentru ei. Ingroapa intr-un loc din gradina un vas din plastic, o caselora cu adancimea de 5-7 centimetri, asa incat marginile ei sa ramana la nivelul solului. Umple-o apoi cu bere. Vei constata dimineata o multime de melci inecati in ea. In loc de bere poti folosi si un amestec din drojdie, apa calda si miere de albine.

O alta metoda care da rezultate este cea in care folosesti granule pentru hrana cainilor sau a pisicilor. Asezi cateva granule pe sol si le acoperi cu o caserola din plastic, avand grija ca unul dintre colturi sa ramana ridicat pentru a putea patrunde melcii dedesubt.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului