Boli si daunatori

# boli si daunatori prun #prun #daunatori #boli #boli si daunatori

Prunul-boli si daunatori! Cum sa il feresti de acestea!

Prunul are o multime de daunatori, fiind afectat atat de virusi purtati de vant, cat si de bacterii si ciuperci, unele fiind transmise prin stropirea cu apa. Iata cateva variante de boli si daunatori care sunt cunoscute pe teritoriul din Romania:

 

1. Paduchele din San Jose (generatia a I-a)

Acest daunator a fost remarcat pentru prima data in localitatea San Jose, in California mai exact, insa este de provenienta chineza. Anul in care a aparut si in Romania este 1933, deci este unul dintre daunatorii vechi. Ce face este sa infesteze atat ramurile, cat si tulpinile si frunzele cu larve si sa necrozeze bucati din ea cand se hraneste. Paduchele este posibil sa fie distrus cu ajutorul insecticidelor, care este si varianta mai sigura de combatere, dar si cu anumite insecte parazitare. In Romania are intre I si III generatii, primavara fiind generatia a I-a.

2. Viermele prunelor (generatia a II-a)

Aceasta insecta este sub forma de larva in interiorul fructului si la maturitate ajunge sa fie fluture. Este periculos pentru fructe in forma sa de larva, putandu-se observa din afara infectia cand se scurge un lichid din locul unde a fost introdusa larva. Are I, II sau chiar III generatii, la noi fiind prezenta cu mari stricaciuni ce-a de-a II-a. Se poate combate prin strangerea fructelor afectate care au cazut la tulpina pomului, prin insecticide sau bio-chimic prin a deturna masculii din fecundare.

3. Acarieni

Acarianul care ataca prunul este cu patru picioare si afecteaza in primul rand frunzele care raman diforme si mici.se trateaza chimic pentru combatere.

4. Afide

Acestia sunt niste paduchi care ataca intreaga planta si in special frunza prunului, luandu-i seva. Este o forma prin care transmit virusi, iar plantele se ingalbenesc, nu mai pot sa creasca si in final mor. Combaterea lor este realizata prin capcane cu lipici si prin utilizare de insecticide.

5. Insecte defoliatoare

Aceste insecte sunt vatamatoare pentru frunze si au o actiune negativa asupra prunilor cand sunt in stadiul de larva. Atunci ataca frunza si depun ouale. Sunt mai multe specii reunite sub acelasi nume comun, insa pot sa fie studiate si separat. Combaterea este pe baza chimica.

6. Monilioze

In acest caz este vorba despre o ciuperca numita Monilinia laxa. Ea este agresiva cu prunul, atacand tot ceea ce este el: frunze, flori, tulpini, ramuri. Este necesar un tratament bine facut anti-fungic pentru a salva prunul.

7. Ciuruirea micotica si bacteriana

Si aici vorbim despre o ciuperca. Ea se infiltreaza in zonele ranite ale frunzelor prunilor, dupa ce a avut loc o furtuna, vant intens sau grindina. Se raspandeste repede si este bine sa fie exterminata din timp prin imbaierea copacilor, prin eliminarea ramurilor afectate si arderea lor, prin tratamente specifice.

8. Patarea rosie a frunzelor de prun

Este o ciuperca daunatoare care afecteaza frunza prin locurile vulnerabile, taiate sau lovite si se raspandeste aducand pete galbene, apoi rosii si daunand prunului. Tratament prin adunarea si arderea frunzelor si prin anti-fungice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare