Boli si daunatori

#boli vita-de-vie #boli frecvente #vita-de-vie #boli #ingrijire vita-de-vie

Boli frecvente care afecteaza vita-de-vie! Ce este de facut!?

Vita-de-vie este o planta sensibila. Din aceasta cauza gradinarii se confrunta adesea cu boli si daunatori care afecteaza plantele inca de la inceputul primaverii. Iata care sunt cele mai frecvente boli ale vitei-de-vie si cum sa te feresti de ele.

Putregaiul cenusiu

Putregaiul cenusiu este ciuperca, Botrytis cinerea, ce ataca vita-de-vie. Odata instalata, aceasta ciupera afecteaza intreaga podgorie. Frunzele plantelor afectate de putregaiul cenusiu prezinta in prima faza pete de culoare galbui, care apoi devin rosiatice. Acestea sunt insotite de un mucegai cenusiu care, la atingere, eliberarea multi spori. Si fructele sunt afectate de putregaiul cenusiu, acesta provocand inmuierea, craparea si uscarea strugurilor.

Aparitia putregaiului cenusiu poate fi evitata daca se aplica tratamente preventive cu Roval, Cantus sau Mythos. Tot aceasta sunt recomandate si in cazul aparitiei putregaiului.

Tot pentru prevenire, se recomanda plantarea vitei-de-vie intr-o zona in care este ferita de umiditatea excesiva. De asemenea, fertilizarile excesive trebuie evitate.

Pentru prevenirea aparitiei putregaiul cenusiu se recomanda legarea corecta a lasarilor, pentru a asigura circulatia aerului. Pentru legarea vitei-de-vie se poate folosi aparatul de legat cu banda. Acesta este destinat atasarii plantelor sau legarii lor de stalpi sau sarme, si poate fi folosit pentru fixarea tulpinilor unor plante precum vita de vie, rosiile, castravetii sau alte plante agatatoare. Plantele sunt prinse astfel mai bine, si in plus, economisesti de pana la trei ori mai mult timp, fiind mai rapid decat legarea manuala.

Mana

Mana este provocata de Plasmopara viticola, o ciuperca daunatoare ce poate duce la pierderea completa a recoltei si chiar a plantelor. Aceasta ciuperca ataca frunzele vitei-de-vie, provocand aparitia unor pete galbui insotite de un puf albicios acestea.

Impotriva manei se folosesc tratamente preventive cu fungicide. Daca mana si-a facut deja prezenta se recomanda tratamentul imediat al acesteia cu Ridomil, Pergado F, Drago, Cupertine super sau alte fungicide specializate.

Fainarea

Fainarea, cunoscuta in unele parti ale tarii si ca Oidiumul vitei-de-vie este provocata de ciuperca Uncinula necator. Aceasta afecteaza in special florile plantei si fructele, ducand la caderea strugurilor. In faze avansate, ciuperca afecteaza intreaga planta. Aceasta are un aspect prafos, asemanator pulberii de faina, iar frunzele pot prezenta si margini rasucite.

In prima faza este recomandata prevenire aparitiei fainarii. Aceasta include tairea anuala a vitelor-de-vie si cresterea distanteor dintre plante.

In cazul fainarii sunt indicate tratamentele pe baza de sulf micronizat. ATENTIE! Acesta nu se poate folosi la temperaturi mai mari de 30oC. Pentru tratarea fainarii, viticultorii mai recomanda folosirea tramentelor de contact ca Rover si Bravom dar si a celor curative precum Topas, Folicur Solo si Score.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului