Boli si daunatori

#cum scapi de limacsi #eliminare limacsi #limax #limacsi #culturi #daunatori

Cum sa scapi de limacsii din gradina, inainte sa-ti invadeze culturile

Odata cu venirea primaverii, limacsii isi fac rapid aparitia in gradina. Acestia nu vor ezita sa ataca proaspetele culturi de legume si chiar si pe cele de flori. Pentru a nu te confrunta cu aceasta problema in momentul in care limacsii se inmultesc peste masura, este indicat sa-ti asiguri de pe acum culturile.

Limacsii prefera in special frunzele de busuioc, fasole, varza, salata, plante citrice, dalii, hosta si capsuni. Acstia isi fac apariti in gradina la inceputul primaveii si pana la finalul verii. In zilele calduroase acestia prefera sa se adaposteasca in locurile umbroase si racoroase din gradina.

Primul semn ca limacsii ti-au invadat gradina

Limacsii sunt greu de vazut cu ochiul liber, deoarece se hranesc noaptea, iar ziua se ascund intr-un loc racoros si umbros. Cu toate acestea este foarte usor sa le depistezi prezenta. Vei observa ca frunzele plantelor sunt roase sau ca mugurii acestora dispar peste noapte. Un alt semn ca acestia se afla deja in gradina ta sunt darele vascoase si albicioase pe care acestia le lasa in urma, pe frunzele plantelor.

Metode simple si eficiente de a scapa de limacsi

Nu este deloc dificil sa scapi de aceste taratoare din gradina ta, mai ales daca iei masuri din timp. In plus, nici nu trebuie sa apelezi la substante pe baza de chimicale ce sunt nocive atat animalelor cat si oamenilor. Iata noua moduri in care poti scapa rapid de micii invadatori.

1. Foloseste-te de benzile de cupru

O metoda simpla si deloc invaziva este sa asezi benzi de cupru, late de aproximativ cinci centimetri in jurul plantelor. La contactul limacsilor cu acestea, se va produce o reactie chimica, toxica pentru melci.

2. Castravete, inamic de temut

Desi poate parea ciudat, castravetii sunt utili in lupta impotriva limacsilor. Tot ce trebuie sa faci este sa tai cativa catraveti in felii pe care sa le asezi apoi pe o bucata de tabla. Intre tabla si castraveti se produce o reactie chimica, cu un miros insesizabil pentru oameni insa deloc placut pentru limacsi, care vor pleca rapid din gradina ta.

3. Construieste-le adaposturi

Limacsii prefera sa se adaposteasca in locuri umbroase, racoroase si umede. Asadar plaseaza scanduri, carpe umede sau pietre, pe timpul zilei, in jurul plantelor pe care acestia le ataca. A doua zi, trebuie doar sa ridici aceste capcane si sa culegi invadatorii.

4. Invita-i la bere!

Profita se faptul ca si limacsii au vicii! Unul dintre ele este berea. Foloseste-te de acest avantaj pentru a-i atrage intr-o capcana mortala. Tot ce trebuie sa faci este sa asezi un pahar in sol, astfel incat marginea acestuia sa fie la acesi nivel cu solul. Umple apoi paharul cu bere si asteapta ca micii invadatori sa cada in capcana. Melcii vor fi atrasi de indata de mirosul acesteia, iar odata ce vor incepe sa bea, isi vor pierde simtul orientarii, cazand in pahar si inecandu-se.

5. Daca refuza berea, ofera-le ceai!

O alta metoda de a scapa de limacsi este stropirea plantelor cu ceaiuri obtinute din lavanda, pelin, frunze de begoniile sau funzele de coacaz.

6. Amesteca solul cu menta

Limacsii urasc mirosul mentei. Poti scapa rapid de aceste insecte daca toci marunt menta si o "ascunzi" in solul din gradina.

7. Presara coji de oua sau nisip in jurul plantelor

Sparge cojile de oua in bucati mici si presara-le in jurul plantelor pe care vrei sa le protejezi. In locul acestora poti folosi nisip, insa nu unul fin. Limacsii le vor ocoli, deoarece sunt mult prea abrazive pentru corpurile lor.

8. Planteaza rozmarin, menta sau cimbu

O modalitate simpla si eficienta de a scapa de limacsi este sa plantezi intre straturile de legume sau de flori, plante aromatice precum rozmarin, menta si/sau cimbru. Mirosul acestora ii va tine la distanta pe acesti invadatori si, in plus, te vei putea bucura de beneficiile acestor plante.

9. Populeaza gradina cu melci din specia Rumina decollata

Nu toti melcii sunt daunatori gradinilor. Melcii din specia Rumina decollata sunt adorati de gradinarii experimentati, deoarece acestia se hranesc cu ouale limacilor, dar si pentru ca din dieta lor nu lipsesc frunzele moarte sau bolnave, fiind adevarati sanitari pentru o gradina.

Surse foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului