Originar din India antica si China, romul este unul dintre alimentele cele mai folosite in bucatarie. Aceasta bautura aromeaza multe preparate, de la prajituri la bauturi de toamna-iarna.
Afla cum sa folosesti romul in bucatarie:
1. Romul si extractul de rom
Poti folosi in mancaruri cantitati mici de rom ca inlocuitor pentru extractul de rom cerut de reteta. In general, indiferent de preparatul facut, nu se foloseste mai mult de un sfert de ceasca de rom.
O lingurita sau jumatate de lingurita de extract se inlocuieste cu 2 linguri de rom. In cazul in care folosesti rom inchis la culoare, o lingura din aceasta bautura echivaleaza cu 2 linguri de extract de rom.
2. Inlocuitori pentru rom
In retetele in care cantitatea de lichid joaca un rol important in reusita preparatului, la aceasta bautura se adauga apa sau suc de mere pentru a suplimenta diferenta. Romul mai este inlocuit cu coniac sau brandy, in cantitati egale. Cu toate acestea, cele doua bauturi au o aroma usor diferita.
3. Cum folosesti romul in bucatarie
In preparatele in care trebuie sa obtii un gust predominant de rom, cum sunt bomboanele, se foloseste de obicei rom inchis la culoare, deoarece aroma lui este mai tare. Romul deschis la culoare da o aroma delicata.
Romul se foloseste in preparat in asa fel incat sa puna in valoare ingredientul principal al retetei, nu sa-l domine.
In cazul in care preparatul trebuie flambat, se foloseste intotdeauna romul - bautura si nu extractul. Acesta din urma nu se va flamba corespunzator.
Cand servesti preparate cu rom, este indicat sa anunti inainte consumatorii pentru a evita alergiile sau eventualele probleme. Romul poate fi un lichid apreciat de unele persoane si un ingredient neplacut pentru altele.
Bautura alcoolica poate fi folosit in foarte multe preparate: gemuri, sorbet, fripturi de porc, budinci, bomboane, cidru, fondue, torturi, inghetata, chevice, trufe etc. Iata cateva retete cu rom:
Ciocolata calda cu rom
Budinca cu mere si prune
Inghetata cu rom si stafide
Icea tea cu rom
Tarta cu dovleac si rom
Ciocolata de casa.
Foto: sheknows.com