Luna octombrie este cea in care toti gospodarii incep sa isi pregateasca gradinile pentru iernat. Se recolteaza ultimele roade si incepe pregatirea solului pentru culturile urmatoare. Se toaleteaza pomii fructiferi si se aplica tratamentele necesare pentru un rod bun in anul urmator. Se fac lucrari in gradinitele cu flori, precum plantarea semintelor si a bulbilor, separarea tufelor de plante perene, taierea si pregatirea trandafirilor pentru iarna. Regulile calendarului agricol sunt cam aceleasi pentru toata lumea si pot varia doar in functie de zona si de clima din locul respectiv. Iata, insa, cateva trucuri pe care le poti aplica in gradina ta de legume indiferent de locul in care te afli.
Se stie ca solul are nevoie de ingrasamant pentru a avea resursele necesare unor culturi bogate si sanatoase. Atunci cand nu ai gunoi de grajd sau compost pentru a-l imprastia prin gradina, poti lasa in pamant radacinile de la mazarea si fasolea de toamna, pe care le tai de la nivelul solului. Radacinile se vor descompune treptat in pamant, peste iarna, iar azotul eliberat de ele va fi absorbit si reprezinta un bun ingrasamant.
Si radacinile de la varza se lasa in sol cand recoltezi. Este indicat chiar sa faci o taietura in lungul cozii, pentru a stimula o crestere rapida a frunzelor mici.
Daca in momentul recoltarii mai ai ardei sau rosii pe tulpina, acestea pot fi taiate cu totul, legate in snopuri mici si atarnate cu susul in jos de o grinda, intr-un loc ferit sau intr-o incapere pentru a se finaliza coacerea. Tomatele si ardeii vor "trage" din seva ramasa in tulpina si se vor hrani cu aceasta pana cand vor fi complet coapte.
Conopida de toamna poate fi lasata in pamant pana spre sfarsitul lunii octombrie, dar daca vrei sa o protejezi de un eventual inghet neasteptat sau de bruma ce poate incepe sa cada dimineata o poti "imbraca" cu frunzele laterale. Acestea se aduna in jurul conopidei pentru a o inveli si se leaga cu o sfoara. Pe acelasi principiu, puteti folosi clopote din sticla sau din plastic, facute din bidoane mari de apa.