Amenajarea gradinii

#colt de rai #gradina casa #gradina

Transforma gradina casei tale intr-un colt de rai

Daca ai mostenit de la parinti si bunici o casa si pana acum te-ai preocupat de consolidarea si amenajarea ei, e timpul sa treci dincolo de prag si de usa si sa nu neglijezi curtea. Daca locuiesti la oras, iar locuinta de la tara este doar o destinatie de vacanta, atunci e necesar sa gandesti totul strategic, astfel incat imprejurimile sa arate bine chiar daca nu vei fi acolo sa tai gazonul, sa uzi florile, sa cureti buruienile. Aceste proceduri devin posibile doar daca ai o ruda sau un vecin binevoitor care sa se angajeze sa aiba grija de casa in lipsa ta, eventual sa amenajeze o gradina pentru uzul personal.

 

Daca si pana acum i-ai acordat o atentie deosebita curtii, profita de zilele libere pe care le petreci in acel loc pentru a reglementa acest aspect. E adevarat, cel mai probabil ai putin timp la dispozitie si atat de multe de facut, dar important e sa initiezi procesul. In plus, aceste recomandari generale, pe care le poti adapta in functie de necesitatile tale, te pot ajuta semnificativ.

Gard

Fara doar si poate, acesta este „cartea de vizita” a unei case. In plus, la tara, un gard are nu doar rol de delimitare, ci si de protejare a locuintei si a curtii de animale. Cel mai probabil, este realizat din lemn, un material de constructie frecvent folosit pentru acest scop. In primul rand, trebuie sa evaluezi starea acestuia, precum si a portii, care poate are nevoie de balamale noi si incuietoare. Daca are si temelie, este necesar sa o reconsolidezi, iar pentru acest proces vei avea nevoie de mortar, piatra si muncitori (mana de lucru). La tara, vei gasi oameni care fac frecvent acest lucru, iar pretul nu este unul la fel de ridicat ca cel pretins de o firma de constructii, de exemplu. Daca gardul nu mai poate fi salvat, riglele si stachetii fiind putreziti sau plini de carii, atunci trebuie sa construiesti un alt gard. Poti alege acelasi material, cu amendamentul ca gardurile de acest tip, pe langa faptul ca aduc o nota rustica intregului ansamblu, sunt si cele mai expuse factorilor externi, precum soarele, umezeala, daunatorii, mucegaiul, zapada si inghetul.

Daca cel vechi mai poate fi salvat, e necesar sa urmezi cativa pasi esentiali. In primul rand, vechiul gard trebuie curatat de murdarie, iar vopseaua veche care se scorojeste trebuie indepartata cu o perie si un smirghel, eventual un decapant care iti va usura mult intreaga munca. In al doilea rand, e indicat ca lemnul sa fie tratat cu substante antimucegai si cu lac. Abia in etapa finala urmeaza revopsirea, dupa ce te asiguri ca unele grinzi nu trebuie inlocuite, ca suruburile si cuiele sunt toate la locul lor.

Iluminat

Daca in casa instalatia electrica a fost reparata, iar vechile lustre au fost inlocuite, e timpul sa te preocupi si de iluminatul curtii. Este un aspect esential care nu trebuie neglijat, mai ales daca nu exista stalpi stradali in jur, nici vecini. In acest caz, totul in jur e bezna, iar tu ai neaparat nevoie de surse de iluminat exterior in mod inteligent, care iti vor permite sa controlezi luminile, sa creezi o anumita ambianta cu ajutorul culorilor si sa nu consumi multi wati, ceea ce presupune costuri semnificativ mai reduse la facturi. In plus, acestea au si senzori de miscare si de intensitate, putand fi setate si controlate de pe o aplicatie instalata chiar pe telefon. Iar cel mai puternic argument e ca sunt rezistente in timp, astfel incat iti vei amortiza investitia initiala.

Decor

Pana la decorul propriu zis, cum ar fi montarea unui mobilier de gradina sau a unei pergole, trebuie sa te asiguri ca trotuarul este intr-o stare optima. Daca nu e asa, il poti repara cu materiale care au aderenta si permeabilitate la apa foarte buna, alte variante decat clasicul beton. Daca vrei sa scapi de aceasta grija, aplica la finalul lucrarii rasina poliuretanica transparenta sau hidrodur (rasina siliconica cu siliciu), care vor proteja suprafata trotuarului si vor preveni fisurile si degradarea acestuia in timp. Poti recurge, desigur, si la pavele, care sunt foarte usor de montat. Poti pune de o parte si de alta a trotuarului cateva plante rezistente la schimbarile de mediu, fara insa sa ai garantia ca acestea vor rezista pana te intorci data viitoare acasa la tara.

Nu este suficient ca interiorul casei tale sa fie amenajat pentru a te simti bine la casa de la tara. Acorda o atentie deosebita si curtii si incearca sa demarezi mai multe lucrari in acelasi timp, pentru a termina in cel mai scurt timp.

Sursa foto: unsplash.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului