Amenajarea gradinii

#sapte idei #gradina #mediteranean

Sapte idei pentru a da gradinii tale un aer mediteranean

Daca te-ai indragostit iremediabil in calatoriile tale de frumoasele gradini din Provence, de culorile incantatoare ale celor din sudul Italiei sau de linistea celor grecesti, nu este de mirare ca vrei sa aduci putin din farmecul lor si la tine acasa.
 

Chiar daca avem o clima diferita, exista o multitudine de plante care pot fi cultivate in gradina si care vor da un aer mediteranean spatiului din jurul casei tale. În plus, poti alege obiecte decorative speciale care sa evidentieze acest stil. Iata sapte idei care sa te inspire.

Mobilier de gradina din materiale naturale

Pentru a pune in valoare frumusetea gradinii tale opteaza pentru mese de gradina si scaune din lemn masiv. Daca sunt ingrijite corespunzator, le poti avea in stare optima foarte mult timp. În plus, dau o nota de eleganta intregului decor. Ca sa evidentiezi si mai mult stilul mediteranean, foloseste perne pentru scaune si fete de masa din materiale naturale, cum sunt inul si bumbacul, in culori neutre. O vaza cu flori va fi suficienta ca sa dai o pata de culoare.

Planteaza pini si chiparosi

Daca vrei sa dai o nota mediteraneana gradinii tale, poti sa plantezi cativa arbori care iti vor aminti de aceasta zona. Copacii mai inalti, cum sunt chiparosii sau pinii pot asigura si umbra pentru anumite zone din gradina sau pentru anumite camere din casa, ceea ce poate fi placut mai ales vara. Totusi, trebuie sa alegi cu atentie speciile potrivite, mai ales cand vine vorba de chiparosi. Chiparosul mediteranean poate rezista pana la temperaturi de -10 grade, dar sunt si specii care rezista si la temperaturi mai joase, cum este, de exemplu, chiparosul Monterey.

Un spatiu dedicat lavandei

Daca ai vizitat deja campurile de lavanda din Provence si ai vrea ca un colt din gradina ta sa-ti evoce emotia resimtita in acel moment, creeaza o zona speciala pentru aceasta planta.

In sudul Frantei, aceasta planta ofera un aspect de basm peisajului rural din Provence si poate face acelasi lucru si pentru gradina ta. Trebuie doar sa te asiguri ca zona gradinii amenajata pentru aceasta cultura este foarte insorita si ca paturile sunt usor inclinate pentru a garanta o drenare eficienta a solului.

Maslini si lamai in ghivece

Anumite plante mediteraneene nu ar face fata cu bine iernilor friguroase din tara noastra, dar asta nu inseamna ca nu iti poti imbogati gradina cu diferiti arbori precum maslinii sau lamaii. Desigur, astfel de arbori trebuie pusi in ghivece, care, odata cu venirea frigului, trebuie mutati la interior, intr-un loc in care au suficienta lumina. Ca sa fii in ton cu stilul ales pentru gradina ta, foloseste ghivece mari de lut.

Alei cu pietris

Pentru a recrea acea atmosfera relaxata a sudului, opteaza sa folosesti pietris pentru aleile din gradina ta. Arata mai interesant decat cele din ciment. În plus, sporesc naturaletea peisajului si te fac sa uiti ca nu traiesti intr-o frumoasa vila de pe coasta Mediteranei.

O tranzitie placuta

Cu siguranta ai vazut in Italia, in sud si nu numai, multitudinea de muscate care infrumuseteaza fatadele multor cladiri. Deseori subestimata, muscata este o planta deosebit de rezistenta, putin pretentioasa, care, ingrijita corespunzator, infloreste de mai multe ori pe an. Pentru a face o trecere placuta spre gradina, impodobeste pervazurile casei cu mici ghivece de muscate in diferite culori.

O gradina de plante aromatice

Rareori vei gasi o bucatarie din zona mediteraneana care sa nu aiba si un colt dedicat plantelor aromatice. Şi te sfatuim sa faci si tu la fel. Poti cultiva, busuioc, cimbru, menta, rozmarin, salvie etc. Optiunile sunt numeroase si alegerile exclusiv de gusturile tale. Pe langa faptul ca ele vor da un parfum placut gradinii, mai ales seara si dimineata cand le uzi, au si o alta calitate: tin insectele departe. Asadar, le poti planta chiar in apropiere de casa.

Amenajarea gradinii in stil mediteranean este o idee excelenta pentru a o face cat se poate de primitoare, pastrand in acelasi timp un aer oarecum rustic. Inspira-te din propunerile noastre si bucura-te din plin de frumusetea gradinii tale!

FOTO:unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare