Amenajarea gradinii

#copac #gradina de iarna #salix alba

Salix alba, un copac atragator pentru gradina de iarna

Salix alba este un copac nativ din Europa Centrala si de Sud. Iarna, Salix alba este unul dintre cei mai frumosi copaci datorita ramurilor rosiatice.


Cum ingrijesti Salix alba

Salix alba este un copac foios rezistent, adaptabil la orice tip de sol, care poate fi plantat inclusiv in zone de langa apa. Radacina copacului se dezvolta in toate directiile, astfel incat este indicat ca aceasta planta sa nu fie crescuta foarte aproape de casa si nici langa linii de curent.

Copacul prefera locurile insorite si solurile acide, alcaline sau neutre, bogate in humus sau nisipoase.

In sezonul calduros, Salix alba rezista bine fara apa. Planta are o crestere rapida si este cunoscuta ca planta invaziva, astfel incat trebuie crescuta intr-un loc spatios.

Coroana copacului este rotunjita, cu frunze simple, alternate, de culoare verde, cu peri pe spate. Toamna, frunzisul capata o culoare de bronz, iar la sfarsitul toamnei, frunzele cad, lasand la vedere crengile intr-o culoare intensa si atractiva. Planta face flori galbene in primavara.

Salix alba este un copac care poate fi transplantat cu usurinta din ghivece, ca puiet. Este bine ca puietii sa fie plantati intr-un sol umed. Planta se inmulteste din butasi sau seminte. La maturitate, Salix alba atinge o inaltime de 12 metri si se poate intinde pe o lungime de 8 metri. Marimea maxima este atinsa intr-o perioada intre 20 si 50 de ani.

Copacul poate fi atacat de mai multi daunatori: afide, fainare, rugina, gandaci etc.


Salix alba in iarna

In fiecare an, este bine sa tai copacul Salix alba la sfarsitul iernii. Toaletarea plantei trebuie facuta dupa ultimul inghet. Procedura ajuta la mentinerea unei culori deosebit de frumoase in timpul iernii, cand ramurile raman golase, iar nuanta lor portocalie se vede cel mai bine. Cand copacul este lasat netuns, ramurile vechi capata o culoare maronie si numai cele noi au culoarea rosiatica specifica acestei plante.

Lemnul fragil al copacului se rupe rapid sub presiune. De aceea, iarna, este bine ca planta sa fie curatata de gheata si zapada. In cazul in care copacul este pozitionat intr-un loc unde sunt curenti puternici de aer, vanturile de iarna pot sa rupa crengile.


Avantajele cresterii unui copac Salix alba

In sezonul cald, Salix alba este un copac verde, care nu se deosebeste cu nimic de ceilalti copaci, dar care contribuie la designul gradinii pe verticala. Coroana deasa ofera umbra vara si joaca rol de protectie impotriva vantului. Pentru o compozitie reusita, Salix alba se planteaza impreuna cu 2-3 arbusti sau copaci mai mici.

Salix alba este un copac rezistent, adaptabil in mediile poluate, in zone foarte uscate sau cu un nivel inalt de umiditate.

Odata cu sezonul rece, Salix alba devine unul dintre cei mai aspectuosi copaci din gradina, gratie culorii vii a coroanei. Crengile ondulate sunt folosite adesea in aranjamente vegetale.

Este recomandat ca Salix alba sa fie crescut in gradinile din zonele aflate in apropiere de coasta, unde copacul beneficiaza de mult soare.

Sursa foto: geolocation.ws

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului