Amenajarea gradinii

#terorist #gradinarit #amenajarea gradinii #tendinte 2013 #tendinte gradinarit

Tendinte in gradinarit pentru 2013

Iti place sa fii in pas cu moda chiar si atunci cand vine vorba despre gradina ta? Atunci ar fi bine sa arunci un ochi peste lista cu tendinte in gradinarit valabila pentru anul 2013. Specialistii considera ca anul viitor din ce in ce mai multa lume va pune pret pe propriile culturi de legume si fructe, fie ele si culturi "de balcon". Iata care sunt cele mai importante tendinte din 2013.


Acoperisurile verzi

Acoperisurile verzi vor fi la mare cautare in 2013, deoarece reprezinta cea mai potrivita alternativa eco la acoperisurile realizate din tabla, tigla sau azbest. Acoperisul verde este alcatuit dintr-un strat de suport, un strat de termoizolare si hidroizolare, un strat de protectie si drenaj si un strat de vegetatie. Denumirea de acoperis "verde" vine atat de la mediul inconjurator, cat si de la culoarea predominanta a plantelor care pot fi cultivate.

Un acoperis verde iti aduce numeroase beneficii. Reduce costurile de incalzire si racire a locuintei cu 26%, este mai durabil decat acoperisurile conventionale, reduce gradul de poluare a aerului si diminueaza efectul de sera. Conform specialistilor, acoperisurile verzi vor avea o larga ranspandire in 2013 mai ales in orasele mari, aglomerate si poluate.


Plantele rezistente la canicula

In ultimii ani, lunile de vara au fost toride, cu perioade indelungate de seceta si canicula. Tocmai din acest motiv, pentru anul viitor specialistii au propus ca tendinta cultivarea plantelor care tolereaza canicula. Lavanda, isopul, planta urechi de iepure, echinacea, steaua albastra, florile marita-ma mama, floarea soarelui, cactusii si carciumaresele sunt cateva dintre plantele pe care le poti cultiva in gradina ta in 2013.


Legumele, fructele si ierburile aromatice crescute in ghiveci

O alta tendinta pentru 2013 este cultivarea legumelor, a fructelor si a ierburilor aromatice in ghiveci. Astfel, chiar daca locuiesti la bloc, tot poti avea propria recolta de rosii, ardei gras si ardei iute, capsuni, ridichi, sfecla, morcovi si salata verde.

Dintre ierburile aromatice, intr-o gradina de "balcon" poti planta rozmarin, busuioc, cimbru, menta si patrunjel.


Culorile anului 2013 in gradina

Expertii in materie de gradinarit si horticultura de la Garden Media Group au stabilit ca anul viitor vor fi in tendinte anumite culori in gradina. Este vorba despre verde (culoarea naturii), galben (culoarea tineretii), roz (culoarea veseliei), mov (culoarea intelepciunii) si albastru (culoarea calmului si a relaxarii). Cand cumperi semintele pentru florile pe care le vei cultiva in gradina ta anul viitor, tine cont si de tendintele cromatice, chiar daca sunt pur orientative.


Gradinile in miniatura (terariu)

Terariile, adica gradinile in miniatura, vor fi in tendinte anul viitor. Vasele transparente din sticla, care gazduiesc plante de mici dimensiuni, nu vor inlocui plantele de apartament conventionale, ci au rolul de a aduce un plus de frumusete locuintei si de a crea un decor cu totul si cu cu totul inedit.

Sursa foto: ebbandflowhydroponics.homehydroponics.info

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare