Amenajarea gradinii

#ierburi aromatice #amenajare gradina #gradina mica #plante gradina

Plante pentru o mini-gradina

Spatiile mici nu iti permit sa cultivi si sa ingrijesti plante de mari dimensiuni, dar sa stii ca exista nenumarate solutii chiar si pentru o mini-gradina. Daca balconul sau terasa ta sunt foarte mici, atunci trebuie sa profiti la maximum de fiecare centimetru pe care il ai. Numarul plantelor ar trebui sa fie direct proportional cu spatiul pe care il ai la dispozitie. Cu alte cuvinte, nu este indicat sa plantezi prea multe plante in mini-gradina, deoarece le incetinesti cresterea si nu le oferi libertatea necesara unei cresteri armonioase.

Daca esti incepator si nu ai nicio idee despre ce ai putea cultiva intr-un spatiu mic, iata cateva plante deloc pretentioase, pe care le poti folosi pentru a infrumuseta proprietatea sau pentru a le consuma.

1 Ierburi aromatice pentru mini-gradina

Ierburile aromatice sunt foarte usor de plantat si de intretinut si nu au nevoie de foarte mult spatiu. Busuiocul, rozmarinul, cimbrul, menta si patrunjelul se pot planta in ghivece mici, pe care le poti pune in balcon, apoi, cand plantele cresc, le poti muta in bucatarie. Ierburile aromatice nu au nevoie de foarte mult soare, insa le place caldura si apa. Uda frecvent ierburile aromatice, insa nu exagera cu apa. Nu este indicat ca pamantul sa fie imbibat excesiv cu apa.

2 Legume pentru mini-gradina

De cand iti doresti sa ai propria recolta de ardei iute si morcovi? Ei bine, visul tau se poate implini, chiar daca nu ai spatiu foarte mare. Nu este indicat sa optezi pentru legume care au nevoie de spatiu generos, cum sunt rosiile, castravetii sau fasolea verde. In schimb, poti planta in recipiente medii ardei iuti, ardei gras, ridichi, sfecla, morcovi si salata verde. Este indicat sa monitorizezi permanent culturile tale, pentru a te asigura ca se dezvolta bine.

3 Flori pentru mini-gradina

Daca vrei sa ai o gradina de flori pe balcon, este indicat sa incepi cu plante care nu au nevoie de ghivece foarte mari. Yucca este una dintre cele mai potrivite plante pe care le poti tine pe balcon sau pe terasa.

Bromelia este o planta cu un colorit senzational si poate fi tinuta pe balcon, deoarece adora lumina soarelui. Muscatele, azaleele, begoniile si cactusii sunt alte plante potrivite pentru o gradina fabuloasa in spatii mici.
 

Sfaturi pentru ingrijirea plantelor din spatii mici


Chiar daca ai ocupat pana si cel mai mic spatiu cu plante, este recomandat ca acestea sa creeze un ansamblu cat mai estetic, ceea ce inseamna ca ar trebui sa fie din aceeasi gama de culori.

Daca nu ai nevoie de o planta anume, nu o include in mini-gradina ta, deoarece nu ai spatiu de irosit. Il poti folosi in alte scopuri, pentru alte plante.

Pentru un plus de frumusete, poti folosi ghivece colorate sau cu modele hazlii. Principalul avanaj al unei mini-gradini intr-un spatiu mic este costul mic si intretinerea destul de usoara a plantelor. In plus, deoarece toate plantele tale sunt plantate in ghivece sau in alte recipiente, le poti muta dintr-un loc in altul, pe cand in gradina nu ai fi putut face acest lucru.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului