Amenajarea gradinii

#activitati in gradina #activitati gradina #flori de vara #legumicultura #plante ghiveci

Activitati in gradina in luna Mai

Luna mai este o perioada ideala pentru activitati dintre cele mai diverse in spatiul din jurul casei. Zilele din ce in ce mai calduroase si mai lungi te invita sa petreci tot mai mult timp in gradina. Care sunt, totusi, activitatile care ar putea sa iti ocupe timpul in luna lui Florar, descopera in continuare!

 

Adu afara plantele in ghivece


Luna mai este cea mai buna perioada pentru a scoate ghivecele cu plante, pe care le-ai protejat de frig in interiorul casei pe durata sezonului rece. Fiecare planta in parte ar trebui amplasata - in gradina, pe balcon ori terasa - in functie de necesarul sau de lumina.

Tot acum poti crea aranjamente estetice tinand cont de plantele de care dispui, mai precis de forma, dimensiunile, tipul si culoarea lor. Plantele curgatoare amplasate in ghivece suspendate vor crea un efect deosebit. La fel de bine, insa, poti crea o gradina verticala cu plante ierboase.
 

Pregateste florile de vara


In luna mai dispui de temperaturile necesare sadirii semintelor acelor flori de care te vei bucura pe durata verii. Hraneste pamantul cu mulci si compost pentru a le asigura viitoarelor plante conditiile optime de dezvoltare.

Ce plante poti alege? Iata cateva idei:
 

  • Plante iubitoare de lumina: cosmos, galbenelele, petunia, amaranthus, brumarelele.
  • Plante pentru penumbra: begonia, fuchsia, impatiens, urzici ornamentale.
  • Plante perene: coreopsis, rudbeckia, scabiosa.


  Taie arbustii si plantele mari


In aceasta perioada este recomandata si realizarea taierilor si ajustarilor arbustilor si a plantelor mari din gradina, care au fost lipsite de frunze pe durata iernii. In mai este momentul sa ingrijesti hibiscusul si copaceii de fuchsia si azalee, printre altele, indepartand ramurile golase, uscate sau inestetice.

Plantele care vor suporta operatiunea de ajustare a ramurilor vor avea de castigat de pe urma inlocuirii pamantului in care sunt sadite care le va oferi substantele nutritive necesare pentru dezvoltarea ulterioara.
 

Tine daunatorii sub control


In luna mai, pregateste capcanele pentru limacsi si melci in zone reci si umede din gradina. Tine cont de faptul ca acesti daunatori se vor indrepta cu precadere catre plante precum galbenelele, cat si catre plantutele anuale si perene noi, prin urmare acestea sunt primele care ar trebui protejate de atacul limacsilor si al melcilor.

Tot acum este momentul sa pulverizezi, in mod regulat, cu apa din belsug, plantele care pot fi infestate cu afide - jetul puternic le va indeparta. De asemenea, un pulverizator in care ai adaugat otet (2 linguri de otet la 4 litri de apa) iti va proteja trandafirii de putregai, de acarieni etc.
 

Lucrari in legumicultura in luna mai


Tot in luna mai te poti ocupa de legumelele deja existente in gradina sau poti planta noi rasaduri. Iata lucrarile esentiale:
 

  • Planteaza rasadurile de rosii, vinete, ardei.
  • Pliveste legumele plantate anterior.
  • Recolteaza ridichiile, spanacul, salata, ceapa, usturoiul din gradina.
  • Seamana bamele.
  • Protejeaza legumele de atacul daunatorilor. Atentie la viermii verzei, care pot fi indepartati cu ajutorul unui spray organic.


Sursa foto: gardening.sheknows.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului