Amenajarea gradinii

#gradina de trandafiri #amenajare gradina #gradina

Plante ideale pentru o gradina de trandafiri

Daca vrei sa te bucuri de o gradina splendida de trandafiri anul acesta, este bine sa-ti faci planuri inca de acum in ceea ce priveste plantele pe care le vei cultiva. O gradina de trandafiri reusita are nevoie de plante companion care se dovedesc deosebit de utile in protejarea florilor tale preferate.

Plantele companion protejeaza trandafirii de insectele daunatoare care sunt atrase de parfumul rozelor. Aceste plante companion mascheaza mirosul frumos al trandafirilor si tin la distanta daunatorii. Alte plante, cum sunt cele aromatice, atrag insectele benefice in gradina. Pe langa protectie, plantele companion realizeaza un ansamblu vegetal deosebit in designul gradinii de trandafiri, contribuind prin culoare, textura si inaltime.

Iata cateva plante companion pentru trandafiri:


Arpagicul

Cultiva arpagic in apropierea trandafirilor tai din gradina. Arpagicul protejeaza trandafirii de atacul bolilor fungice care provoaca pete negre pe planta si tine la distanta afidele, alti daunatori importanti ai acestor flori apreciate.


Muscatele

Pentru a proteja trandafirii, poti crea capcane naturale cum sunt muscatele. Acestea din urma atrag parazitii care ataca trandafirii.


Imortele

Exista, insa, si insecte benefice cum sunt buburuzele, albinele, viespile sau libelulele. Imortelele atrag aceste insecte benefice in beneficiul unor flori precum trandafirii.
 

Patrunjelul

Daca cultivi patrunjel langa trandafiri, se spune ca aroma acestora din urma este imbunatatita. Patrunjelul protejeaza trandafirii de o insecta, Pantomorus cervinus. Adultii acesteia se hranesc cu frunzele trandafirului, iar larvele insectei mananca radacina plantei. In perioadele secetoase, daunele facute de insecta duc la moartea plantei.


Usturoiul

Usturoiul are o aroma care alunga insectele daunatoare. La fel ca arpagicul, usturoiul se cultiva pe langa trandafiri pentru a proteja aceste flori nobile.


Spilcuta (iarba fetei)

O alta planta companion a trandafirului este spilcuta sau iarba fetei. Aceasta planta perena este inrudita cu floarea-soarelui si face flori galbene, asemanatoare margaretelor. Planta infloreste din iulie pana in octombrie. Florile au o aroma puternica, iar aceasta din urma este neplacuta pentru afide. Pe langa rolul sau protector, spilcuta este si o planta frumoasa, care poate contribui in plan estetic, intr-un rasad cu trandafiri.

Sursa foto: rose-gardening-made-easy.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare