Amenajarea gradinii

#arhitect peisagist #arhitectura peisagistica #design gradini #design parcuri

Istoria arhitecturii peisagistice

Gradinile, precum cele de la Versailles, si parcurile, cum sunt cele din New York, reprezinta o adevarata atractie pentru turistii care viziteaza zonele, dar si pentru locuitori. Pentru realizarea acestor spatii verzi au fost angajati profesionisti care sa imbine cu maiestrie plantele, obiectele de mobilier si materialele folosite pentru formarea drumurilor. Toata aceasta activitate poarta numele de arhitectura peisagista.

Primele semne ale arhitecturii peisajului

Istoria peisagisticii este la fel de veche precum insasi civilizatia. Termenul de arhitectura peisagistica a fost folosit pentru prima data de Frederick Law Olmsted, cel care a proiectat in 1858 Central Park din New York. Ulterior, acesta s-a mai ocupat si de Prospect Park din Brooklyn si de sistemul de parcuri, numit Emerald Necklace, din Boston.



Apoi, Thomas Jefferson a fost primul care a privit designul de peisaj ca o arta fina.

Ce inseamna arhitectura peisagistica

Arhitectura peisagistica reprezinta arta de a planifica, a proiecta, a mentine, a conserva si a reabilita spatiul verde. Un practician in domeniul arhitecturii peisajului poarta numele de arhitect peisagist.

Evolutia arhitecturii peisagistice

In perioada Renascentista, arhitectura peisagistica a capatat noi valente, gradinile ajungand la superlativul grandorii, in lucrarile lui Andre le Notre, lui Vaux le Vicomte si Versailles.

In secolul al 18-lea, Anglia a fost pe val in ceea ce priveste arhitectura peisajului, remarcandu-se in acest domeniu personalitati ca William Kent, Humphry Repton si Lancelot "Capability" Brown. Acestia au reamenajat marile parcuri din Anglia, multe dintre ele pastrandu-si arhitectura si in astazi.

Arhitectura peisajului continua sa se dezvolte ca disciplina estetica, creand designuri inedite pentru a oferi solutii pentru spatiile verzi de-a lungul drumurilor, in parcuri si gradini.

Ian McHarg este autorul cartii "Design with Nature" in care prezinta un sistem de analiza a fiecarei portiuni dintr-un sit, astfel incat cei interesati de acest domeniu sa inteleaga mai bine cum trebuie aranjat un spatiu verde.

Sursa foto: simplelandscapingideas.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului