Amenajarea gradinii

#trandafir #gradina #amenajare gradina

Gradina de trandafiri

Stiai ca in lume exista 200 de specii de trandafiri si nu mai putin de 30.000 de soiuri? Coloristica acestor flori spectaculoase variaza de la rosu, roz, alb, galben, in combinatii unice si extrem de spectaculoase. Trandafirul rosu este considerat cea mai veche specie avandu-si originile inainte de aparitia omului.


1
Istoric


Gradinaritul trandafirilor a inceput acum 5000 de ani in China. In timpul perioadei Romane, trandafirii se gaseau numai in Orientul Mijlociu. Produsele obtinute din trandafiri ca parfumurile si anumite leacuri erau foarte scumpe din cauza importului din aceasta zona. De aceea, romanii au inceput sa importe diverse specii de trandafiri din Orientul Mijlociu si au creat in sudul Romei primele gradini cu aceste flori.

Inca de pe acea vreme, trandafirii au inceput sa reprezinte anumite simboluri. Spre exemplu, trandafirul rosu simbolizeaza dragostea, cel alb - puritatea, trandafirii galbenigelozia sau prietenia, in functie de cultura.

In timpul secolului al XVII-lea, faima trandafirilor a crescut atat de mult incat puteau fi oferiti ca plata, in schimbul unei sume de bani. Sotia lui Napoleon, Josephine, a realizat o colectie impresionanta de trandafiri la Castelul Malmaison, la 7 mile distanta de Paris, in anii 1800.


2 Caracteristicile unei gradini cu trandafiri


Gradinile de trandafiri cuprind numeroase specii ale acestei plante. O astfel de gradina poate fi decorata cu tufisuri de trandafiri, trandafiri cataratori, trandafiri pitici sau care ating pana la 2,5 m inaltime, trandafiri parfumati sau fara miros.

Daca iti doresti sa tai fire de trandafiri si sa-ti decorezi casa cu ei, alege specii care infloresc constant pe timp de vara.

Trandafirii pitici sunt mai compacti si au o caracteristica importanta, aceea ca sunt mai rezistenti la temperaturi joase, de iarna. Daca locuiesti intr-o zona cu ierni geroase si lungi, aceasta specie este ideala pentru tine.

Hibrizii de trandafiri sunt printre cele mai cunoscute si mai indragite plante de gradina datorita florilor mari si spectaculoase, de culori diferite.

Trandafirii cataratori sunt o specie de trandafiri ce confera un accent vertical si o nota de romantism oricarei gradini.


Citeste mai multe despre speciile de trandafiri aici:


3 Sfaturi utile pentru ingrijirea trandafirilor

 

  • Trandafirii necesita un sol de buna calitate, usor acid, cu un pH intre 5,5 si 6,5. Totodata, pamantul trebuie sa fie usor drenabil pentru ca acestor plante nu le place umezeala. In anul plantarii, trandafirul necesita relativ putine substante nutritive. Daca solul de gradina este de buna calitate si a fost pregatit inainte de plantare, nu este necesara administrarea de ingrasamant.
     
  • Daca ai de gand sa plantezi trandafiri de-a lungul cararilor din gradina sau curtea ta, asigura-te ca le lasi suficient spatiu pentru dezvoltare. Astfel eviti si sa te ranesti la picioare din cauza spinilor in momentul in care treci prin zona.
     
  • Tufele mari de trandafiri au nevoie de un suport suplimentar – scarite din lemn sau metal, garduri, spaliere. Dupa ce se dezvolta si infloresc, florile pot deveni destul de grele si, fara sprijin, trandafirii se pot rupe sau culca la pamant.


4 Alte specii de plante pentru gradina de trandafiri


O alee plina de trandafiri albi este deosebita insa poate avea si un aspect “plictisitor”, mai ales daca in jurul ei sunt plantate aceleasi specii. Poti opta sa alternezi trandafirii cu alte flori in culori vii sau sa plantezi specii diferite in straturi paralele. Intre cele mai populare alegeri se numara:
 

  • Margarete – adesea florile acestei plante sunt folosite in aranjamentele buchetelor de mireasa, in combinatie cu trandafiri albi dar si rosii;
  • Aster - aceasta planta este constituita din tufe dese si rotunjite, foarte ramificate, cu frunzulite verzi si lucioase. Planta produce zeci de floricele asemanatoare margaretelor, cu centrul galben si petalele cel mai des colorate in albastru, violet, roz sau alb;
  • Lacramioare – la fel ca margaretele, si lacramioarele sunt folosite pentru aranjamente florale alaturi de trandafiri, pot fi plantate alternativ cu trandifiri pitici, de culoare deschisa;
  • Zambile – forma alungita a zambilei si culorile sale vii dau o nota vesela si eleganta gradinii de trandafiri;
  • Lalele – aceste flori pot fi plantate pe langa tufisurile de trandafiri, de-a lungul aleilor din curte sau gradina;
  • Primule - florile elegante ale acestei plante completeaza si dau o nota aparte gradinii de trandafiri.
  • Lisianthus - una dintre cele mai frumoase plante de ornament, are un aspect asemanator cu cel al trandafirilor, cu flori frumoase si bogate, intr-o varitate de culori, de la albastru, roz si alb, pana la mov si combinatii intre alb si alte culori.
     

Sursa foto : www.gardenvisit.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare