Desi la prima vedere poate parea destul de dificil sa amenajezi o gradina, este bine sa stii ca oricine poate face acest lucru fara a apela la ajutorul unui specialist. decorarea gradinii se poate face cu usurinta iar greselile pot fi indreptate usor. Asadar, ai nevoie doar de cateva notiuni simple de design si putina imaginatie.
1 Acorda o importanta deosebita elementelor de design
Decorarea gradinii poate fi considerata o arta. Chiar daca pentru a decora o gradina este important sa ai ceva exeprienta, in cele din urma frumusetea unei gradini este data de imaginatia fiecarei persoanei. Nu exista reguli exacte in amenajarea unei gradini , insa pentru a obtine efectul dorit este bine sa tii cont de cateva elemente importante.
Ordine si proportii
Ordinea poate fi obtinuta prin simetria si repetitia plantelor si a culorilor. Este foarte important ca plantele inalte sa fie pozitionate in spate iar cele mai putin inalte in fata. In acest fel toate vor putea fi observate.
Cand vine vorba de proportii este important sa nu amesteci florile mari si spectaculoase cu cele mici, deoarece acestea din urma vor fi mai greu de observat. Totodata, in zonele umbroase si intunecate ale gradinii opteaza pentru plante cu flori deschise la culoare , pentru a crea un efect de luminozitate al spatiului dar si pentru a putea fi obervate.
Armonie
Poti planta mai multe flori intr-un singur loc al gradinii. Este bine sa tii cont de faptul ca florile trebuie sa fie asemanatoare ca marime, pentru a nu creea nota discordanta. De asemenea, vei crea un aspect obositor daca alegi flori diferite cu un colorit foarte puternic si variat. Poti opta pentru plante care au aceleasi culori in nuante diferite sau pentru mai multe culori, insa in tonuri egale.
Tranzitie si succesiune
In cazul unei gradini spatioase, pentru a evita ca privirea sa se opreasca brusc asupra unui loc, planteaza florile astfel incat schimbarea sa fie facuta treptat intre diverse nuante sau dimensiuni. De asemenea, trecerea de la plante de dimensiuni mari la plante de dimensiuni mici poate fi utilizata cu succes in gradinile de mici dimensiuni. Acest tip de aranjament va da impresia de spatiu.
2 Alege un punct de interes
Orice gradina trebuie sa beneficieze de un punct de interes. Fara acest punct de interes, ochiul va percepe mai putin armonia creata prin aranjarea plantelor, sarind rapid de la o planta la alta.
In cazul unei gradini spatioase poti opta pentru o fantana inconjurata de flori sau chiar pentru un foisor. In cazul unei gradini de mici dimensiuni poti opta pentru o planta impunatoare, de mari dimensiuni, care sa atraga atentia prin frumusetea ei. Inconjoara planta cu alte flori de dimensiuni mai mici, din aceeasi culoare, insa opteaza pentru nuante mai deschise.
3 Alege plantele in functie de textura si forma
Probabil unul dintre cele mai importante aspecte ale unei gradini este textura plantelor care nu infloresc. Plantele fara flori variaza foarte mult ca textura, astfel incat poti avea o gradina verde, fara plante care sa infloreasca. Daca sunt alese corespunzator, gradina va atrage atentia foarte mult. Ai grija insa sa nu plantezi prea multe plante din aceeasi specie, deoarece risti sa nu obtii efectul dorit.
Cea mai buna modalitate este sa combini plantele care nu infloresc cu plante care au flori abundente. Astfel vei obtine o armonie perfecta intre spatiul verde si florile viu colorate.
4 Retusarile pot fi facute cu usurinta
Partea buna in amenajarea gradinii este ca aceasta poate fi retusata cu usurinta. In cazul in care ai plantat prea multe flori intr-un loc, le poti rari fara probleme. Totodata, o planta crescuta intr-un loc nepotrivit poate fi scoasa si replantata cu usurinta intr-un alt colt al gradinii.
De asemenea, in cazul in care in anul urmator vei dori sa reamenajezi gradina, poti planta cu usurinta alte flori in locul celor existente.