Amenajarea gradinii

#seceta gradina #udare gradina #seceta #amenajare gradina #gradina

Cum sa uzi si sa protejezi gradina de seceta

Intreaga tara este cuprinsa de seceta, iar plantele si legumele au cel mai mult de suferit de pe urma acesteia. Invata cum sa uzi corect gradina pentru a evita ca plantele sa se usuce.

Udarea legumelor si florilor

Ofilirea usoara a plantelor pe timpul zilei este normala in zilele caniculare. De regula acestea isi revin dupa asfintit, sau dupa procesul de udare.

Va trebui insa sa uzi legumele si florile zilnic (dimineata devreme sau seara, la apus), daca vrei ca acestea sa rodeasca in continuare. Atentie, unele lori au nevoie de mai multa apa pentru a supravietui secetei. Uda-le asadar de doua ori pe zi, dimineata si seara.w

Udarea pomilor fructiferi

Si pomii fructiferi precum merii sau gutuii au nevoie de udari in aceasta perioada. Copacii maturi au nevoie sa fie udati la fiecare doua saptamani in timpul unei secete prelungite. Adauga suficienta apa, astfel incat sa ajunga pana la 25-30 cm adancime.

Mentine umiditatea in sol

Nu este suficient sa uzi solul pentru a impiedica plantele sa se usuce. Amesteca pamantul cu mulci si, pe cat posibil, cu polimeri absorbanti sub forma de cristale. De asemenea, poti adauga un strat de pietris sau scoarta de copat in jurul straturilor de flori pentru a mentine o temperatura mai scazuta a solului si impiedica pierderea apei din pamant prin evaporare.

Atentie! O greseala pe care o fac multi gradinari este sa ude gradina cu apa rece. Diferenta mare de temperatura va duce la uscarea plantelor. Lasa apa in vase largi, peste noapte, astfel incat sa ajunga la aceeasi temperatura cu cea a mediului.

Fereste-le de bataia directa a soarelui

Poate parea ciudat, dar pana si plantele rezistente la soare vor aprecia cateva ore de umbra cand soarele este foarte puternic, avand in vedere ca temperatura de la nivelul solului poate depasi 45oC. Improvizeaza un umbrar in gradina pentru a ocroti florile si legumele mai sensibile. Poti face acest lucru folosind un cearsaf vechi sau o rogozina pe care sa o prinzi de niste araci.

Sursa foto: allenbwest.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare