Amenajarea gradinii

#unelte gradinarit #gradina #pregatire unelte

Cum sa-ti pregatesti uneltele de gradinarit pentru iarna

Uneltele de gradinarit pot suferi mai mult in sezonul rece decat in lunile in care sunt folosite daca nu le ingrijesti si nu le depozitezi corect. Afla care sunt cei mai importanti pasi pentru pregatirea uneltelor de gradinarit pentru iarna.



Daca le acorzi uneltelor tale atentia necesara si le pregatesti corect inainte de a le depozita la sfarsitul toamnei, le poti prelungi durata de viata si te asiguri ca nu vei avea multe de inlocuit in primavara urmatoare.


Depozitarea uneltelor


Fie ca sunt din metal, lemn sau plastic, uneltele de gradinarit nu trebuie sa ramana afara peste iarna. Umezeala si inghetul le vor deteriora, astfel ca e bine sa le tii in interior, intr-un spatiu care sa fie macar putin incalzit pe timpul iernii.

Nici in interior uneltele nu trebuie sa stea pe jos. Instaleaza rafturi pe care sa le depozitezi si organizeaza-le corect pentru a nu le pierde. Nu vrei sa te lipsesti de ele tocmai cand ai nevoie.

Un mediu bun in care pot fi pastrate uneltele mici este o tava de cozonac umpluta cu nisip. Astfel, uneltele tale pentru gradinarit vor fi protejate de umezeala. Daca amesteci si doua-trei lingurite de ulei de motor in nisip si amesteci bine inainte de a le depozita, vor fi lubrifiate pe timpul iernii.


Curatarea si uscarea


Uneltele de gradinarit trebuie curatate de-a lungul anului, insa acesta este cel mai important moment pentru intretinerea lor. Uneltele care vin in contact cu solul trebuie spalate cu furtunul in mod regulat sau chiar dupa fiecare folosite.

Cand murdaria se aduna, vei fi nevoit sa folosesti o perie cu peri naturali sau metalici, dar spala-le intotdeauna la sfarsit. Pastreaza un prosop vechi in zona in care le depozitezi, pentru a le sterge de fiecare data cand le uzi. Uneltele nu trebuie lasate niciodata ude, daca vrei sa le prelungesti viata.

Uneltele mai mici, care vin in contact cu seva plantelor pot fi curatate cel mai usor cu terebentina.


Prevenirea ruginii si ingrijirea lemnului


Daca vrei sa-ti feresti uneltele de gradinarit de rugina , curatarea, spalarea si uscarea lor sunt absolut necesare, dar nu sunt intotdeauna suficiente.

Foloseste un spray sau o solutie speciala pentru prevenirea ruginii inainte sa le depozitezi pentru iarna si le vei descoperi la fel de frumoase si curate in primavara urmatoare.

Uneltele care au manere de lemn au nevoie si ele de mai multa atentie din partea ta. Foloseste smirghelul pentru a indeparta orice denivelare sau aschie aparuta in urma folosirii si apoi trateaza lemnul, ca sa reziste cat mai bine in timpul iernii. Poti folosi produse speciale sau poti fierbe putin ulei de in cu care sa freci apoi partile lemnoase ale uneltelor tale.


Ascutirea


Piatra si pila de ascutit nu trebuie sa lipseasca din lista uneltelor tale. Chiar daca nu este absolut necesar sa ascuti uneltele inainte de a le depozita, unii gradinari fac acest lucru pentru a se asigura ca au indepartat de pe lama orice reziduuri care ar putea contribui la ruginirea ei peste iarna.

Intretinerea uneltelor de gradinarit nu iti ia foarte mult toamna si este necesara daca iti doresti sa le prelungesti viata si sa te bucuri de ele in forma maxima atunci cand incepi din nou lucrul in gradina primavara.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului