Amenajarea gradinii

#terasa #ratan #mobilier ratan #mobila terasa

Cum prelungesti viata mobilierului din ratan

Chiar daca vara este deja o amintire, terasa casei tale poate fi locul perfect pentru cafeaua de dimineata sau pentru o sueta cu amicii chiar si pe timp de toamna. Si cum mobila din ratan este una dintre cele mai potrivite pentru un astfel de spatiu, afla cum te poti bucura de ea cat mai mult timp!

Ratanul, acest material folosit la confectionarea mobilierului exotic pentru terase si nu numai, este, de fapt, o planta similiara vitei de vie specifica Orientului Indepartat. Ratanul are forma de lastar si poate avea un diametru cuprins intre circa 2,5 si 7,5 cm. In prezent, se cunosc intre 600 si 700 de specii de palmier de ratan care sunt folosite, de altfel, la fabricarea pieselor de mobilier. Fiind o planta care creste foarte rapid (7 m/an), ratanul este foarte util - nu trebuie ignorat nici faptul ca poate atinge o lungime de zeci de metri, maximumul fiind de peste 100 m.

Daca teresa ta - sau chiar anumite incaperi din locuinta - este mobilata cu piese din ratan, iata cum le poti intretine pentru a te bucura de ele cat mai multa vreme:

1. Curata-le cu delicatete
Pentru ca piesele de mobilier din ratan sa reziste cat mai mult, este important sa le stergi de praf cat mai des cu ajutorul unei bucati moi de panza. Lustruirea acestui tip de mobilier nu este necesara, insa, daca ti-o doresti, realizeaz-o rar. Daca mobila din ratan contine si rachita si/sau trestie, evita sa folosesti creme abrazive sau dizolvanti la curatarea acesteia.

2. Usuca bine mobila uda
Ploile de toamna iti pot distruge mobilierul din ratan - de aceea, asigura-te ca acestea se usuca foarte bine dupa o ploaie torentiala sau dupa ce le cureti cu apa. De asemenea, acorda o atentie sporita manevrarii pieselor de mobilier cat timp acestea sunt ude; desi se umfla in urma contactului cu apa, isi revin la forma initiala cand se usuca - prin urmare, asigura-te ca nu le indoi.

3. Scapa rapid de mucegai
Daca, in urma expunerii repetate la umezeala, piesele tale de mobilier din ratan prezinta urme de mucegai, scapa cat mai rapid de acesta folosind un inalbitor puternic adaugat in apa cu detergent. Apoi, asigura-te ca mobila se usuca temeinic - in cazul in care este vorba despre mobila de interior, este important sa o lasi sa se usuce in exteriorul casei (pe terasa, balcon, curte etc.).

4. Nu trage mobila, ridic-o
Atunci cand trebuie sa misti piesele de mobilier, alege sa le ridici pentru a le deplasa il loc sa le impingi sau sa le tragi. Astfel, eviti distrugerea fibrelor.

5. Roteste mobila
Daca este expusa mult timp la o lumina puternica, mobila din ratan se poate decolora. Chiar daca nu te deranjeaza neaparat, pentru ca piesele tale de mobilier sa aiba o culoare uniforma, roteste-le periodic. Cu aceasta ocazie, iti poti reorganiza si teresa sau incaperea respectiva!

6. Tratament cu ulei
In cazul in care, in timp, mobilierul tau din ratan s-a mai deteriorat, trateaza lemnul cu ulei de seminte de in pentru a evita distrugerea ulterioara. De asemenea, intrucat deterioarea are loc si din cauza uscaciunii excesive, o solutie ar putea fi si cresterea nivelului de umiditate din incaperea in care se afla respectivele piese de mobilier.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului