Amenajarea gradinii

#gradina #mobilier gradina #mobilier #iarna

Cum sa pregatesti mobilierul de gradina pentru iarna

In zilele de vara, terasa din gradina devine locul preferat de relaxare, drept urmare mobilierul de exterior este folosit din plin. Pentru ca iarna se apropie si deja ne-am obisnuit ca in acest sezon temperaturile sa fie extrem de joase, mobilierul de gradina are nevoie sa fie pregatit si pus bine la pastrare, pentru a nu fi distrus pana in primavara de ger, zapada si inghet.

Pentru ca deja a venit toamna, zilele sunt mai scurte si afara este frig, nu mai ai prea multe de facut pe terasa. Si fiindca petreci tot mai putin timp afara, este cel mai potrivit moment sa pregatesti mobilierul din gradina pentru lunile de iarna care urmeaza. Chiar si piesele de mobilier care se presupun a fi rezistente la apa sau care se afla sub copertina de pe terasa au nevoie sa fie aranjate.

Curata bine mobilierul

Cel mai important pas atunci cand pregatesti mobilierul de gradina pentru iarna este curatarea acestuia. Umezeala si praful care au ramas pe piesele de mobila pot favoriza aparitia mucegaiului in lunile de iarna. Mucegaiul apare si se raspandeste rapid si va deteriora mobilierul. Piesele din rachita, fier forjat, plasa sau plastic pot fi curatate cu o solutie simpla de apa si detergent de vase.

Pentru mobilierul de lemn este indicat sa folosesti solutii speciale pe baza de ulei si sapun. In cazul in care pe piesele de mobila exista pete greu de indepartat, prepara o solutie din amoniac, otet, bicarbonat de sodiu si apa si foloseste un burete moale cu care sa cureti petele. Dupa ce ai aplicat solutia si ai curatat, clateste si lasa sa se usuce complet. Incearca sa scapi acum de toate aceste pete, pentru a nu fi mai complicat de rezolvat problema in primavara, cand folosesti din nou mobilierul.

Pernele trebuie de asemenea curatate si uscate inainte sa le pui la pastrat peste iarna. Daca pernele sunt din material textil sau panza, sterge-le bine cu un burete si o solutie din apa si detergent. Clateste-le bine si lasa-le la uscat inainte de a le depozita.

Aplica-le un strat protector

Dupa ce mobilierul a fost curatat, un strat protector il va mentine intr-o stare buna pana primavara urmatoare. Piesele de aluminiu si plastic pot fi acoperite cu un stat subtire de ceara pentru masini pentru a le proteja. Piesele din metal vor trebui verificate inainte pentru a depista orice urma de rugina. Aceasta se indeparteaza cu o perie de sarma, apoi se aplica o solutie cu silicon pentru sigilare.

Acopera piesele de mobilier

Husele pentru mobila sunt bune pentru ca mai adauga un strat protector si este recomandat sa le folosesti chiar si atunci cand depozitezi mobilierul intr-un garaj sau intr-un alt spatiu, in interior.

Atunci cand ai grija de piesele de mobilier si le protejezi peste iarna, le vei pastra intr-o forma buna foarte mult timp. Altfel, risti sa ramai fara mobila in primavara, daca in lunile cu temperaturi extrem de scazute nu iei masurile necesare pentru a proteja toate piesele pentru gradina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului