Amenajarea gradinii

#cactus de craciun #planta iarna #cactus #pamant de floricactus de craciun #ingrijire plante

Cum sa ingrijesti Cactusul de Craciun

Schlumbergera, sau Craciunita este o specie de , provenita din Brazilia, foarte indragita datorita florilor deosebit de atragatoare ce prezinta culori variate, de la alb, roz, rosu, purpuriu, violet pana la galben, roz-portocaliu si auriu. Ea infloreste in perioada iernii, motiv pentru care este folosita in decorarea casei de Craciun.

Aceasta specie de cactus infloreste doar daca timp de cateva luni nu este mutata din pozitia initiala, din aceasta cauza spunandu-i-se si "Nu ma deranja".

1 Cactusul de Craciun are nevoie de multa apa si nu se adapteaza bine in conditiile unui sol uscat. Udarea acestui tip de cactus poate fi uneori o problema deoarece multe persoane au tendinta de a-l trata ca pe un cactus normal, de desert. 
2 De asemenea, udarea in exces poate fi o problema pentru cactusul de Craciun. In acest caz plantei incep sa-i putrezeasca radacinile. Cel mai bun mod de a te asigura ca primeste suficienta apa este sa astepti pana cand solul este uscat la suprafata, dar umed de la jumatate in jos. Nu uda cactusul din nou pana cand jumatatea superioara a solului nu se simte uscata din nou.
3 Cactusul de Craciun necesita multa lumina naturala, iar florile sale rezista mai mult timp intr-un mediu cu temperaturi reci. Evita sa asezi planta in apropierea surselor de incazire.
4 Solul bine drenat este un alt important pentru Cactusul de Craciun. Cumpara un  substrat special preparat pentru cactusi . Daca nu gasesti, asaza pamant de gradina, impreuna cu nisip, in straturi. Pentru mai multe informatii despre plantarea cactusilor, citeste aici
5 Asigura-te ca aerul din in care pastrezi Cactusul de Craciun este destul de umed, astfel incat mugurii sa nu se usuce si sa cada. Pune langa ghiveci un pahar sau o tava cu apa astfel incat, prin evaporare, sa ofere umiditate aerului.


6 Pentru ca planta ta sa infloreasca de Craciun, da-i o perioada de repaus, udand solul doar partial. Redu cantitatea de apa pe parcursul lunii octombrie si reia udarea lui normala in noiembrie.

Tine cactusul cel putin 14 ore la intuneric absolut, pana cand mugurii incep sa se formeze.
Odata ce au aparut mugurii, poate dura 10 pana la 12 saptamani pentru a inflori complet.
7 La o luna dupa ce se ofilesc florile, incearca sa ii retezi crengutele astfel incat sa se poata dezvolta sub forma de tufa si sa nu se transforme intr-o „vita de vie” imposibil de gestionat. Totodata, Cactusul de Craciun va inflori mult mai frumos anul urmator.
8 Avand in vedere ca noile crengutele cresc primavara, pune-i Cactusului ingrasamant diluat la doua-trei saptamani dupa ce incepe sa creasca. Cactusul de Craciun are nevoie de schimbarea pamantului la doi-trei ani, in functie de concentratia de minerale din acesta. Replantarea ar trebuie sa fie facuta primavara, dar daca planta risca sa moara din cauza solului, aceasta poate fi realizata in orice perioada a anului.
9 Inmulteste Cactusul de Craciun prin sectiunile tulpinii. Fiecare sectiune trebuie sa contina doua sau trei segmente ale plantei, alaturate. Lasa pentru cateva ore sectiunea sa se usuce, apoi planteaza-o intr-un ghiveci cu acelasi tip de sol. Ascunde in pamant jumatate din primul segment de planta. Trateaza butasii ca pe plante mature.

In aproximativ patru pana la sase saptamani, cactusul de Craciun ar trebui sa prinda radacini si sa inceapa sa isi dezvolte noi sectiuni. Poti incepe sa il fertilizezi dupa cresterea primului segment nou.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului