Amenajarea gradinii

#plante aromatice #plante #gradina #obelisc #obelisc plante #plante curgatoae

Cum sa construiesti un obelisc pentru plante

Obeliscul pentru plantele cataratoare sau curgatoare poate deveni punctul principal de atractie al gradinii tale. Daca te incanta expunerea plantelor si pe verticala si contrastul dintre elementele naturale si cele construite, atunci urmeaza sfaturile noastre despre cum sa iti construiesti propriul pentru plante.


Lista cu materiale necesare pentru obelisc


1. Cateva stinghii de lemn cu grosimea maxima de 12 mm, pentru picioarele obeliscului. Cumpara la metru pentru ca va fi mult mai ieftin, dar fa cateva masuratori inainte, pentru a te asigura ca vei cumpara suficiente materiale.
2. Un fierastrau electic pentru lemn
3. O bormasina pentru lemn
4. 3 roti care se ataseaza cu surub
5. Scandura groasa de 10 cm (pentru unirea picioarelor obeliscului)
7. Un ghem de sarma otelita
8. Foarfeca de tabla pentru sarma


Pasii necesari pentru realizarea obeliscului pentru plante


1. Realizarea unei astfel de constructii din lemn implica existenta unor coprespunzatoare, dar si abilitatea de a lucra cu lemnul. Trebuie sa stii ca folosirea fierastraului electric in vederea taierii stinghiei din lemn este o activitate care necesita exercitiu si precizie.

2. Partea buna este ca, chiar daca imbinarile dintre stinghii nu vor fi perfecte, obeliscul tot va sta in picioare , iar micile greseli de calcul nu vor fi vizibile multumita plantelor care-l vor acoperi.

3. Lungimea celor trei picioare ale obeliscului poate fi stabilita in functie de dorinta ta. Un obelisc mai inalt va fi vizibil de oriunde, chiar daca realizarea lui iti va lua mai mult timp.

4. In prima faza, masoara cele trei stinghii de lemn si taie-le, in mod egal, la inaltimea dorita. Uneste-le in punctul de sus si prinde-le la un loc cu ajutorul sarmei otelite. Rezultatul ar trebui sa aiba forma unei sageti cu varful indreptat in sus.

5. Fixeaza distanta maxima la care doresti sa se departeze cele trei picioare ale obeliscului in partea de jos, cu care se vor sprijini pe sol. Masoara distanta dintre doua picioare si ai obtinut dimensiunea la care trebuie sa tai 3 bucati din scandura.

6. Taie trei bucati diferite de scandura la aceeasi dimensiune. Cu ajutorul lor vei face legatura intre picioarele obeliscului.

7. Ataseaza cele trei scanduri, pe rand, de fiecare dintre cele trei picioare ale obeliscului, la o distanta de 10 cm fata de sol. Rezultatul privit de sus ar trebui sa arate ca un triunghi echilateral.

8. Repeta aceeasi schema, masurand o distanta de 30 cm fata de primul rand de scanduri dispuse perpendicular pe picioarele obeliscului. Daca obeliscul tau are o inaltime mai mare de 2 m, imparte de la distanta si afla unde vei potrivi randurile de scandura.

9. Gaureste fiecare dintre cele trei picioare ale obeliscului si prinde cate o rotita la fiecare picior. Rotitele sunt optionale, insa te vor ajuta mai tarziu, daca vrei sa muti obeliscul mai usor.


Plante cataratoare sau curgatoare, potrivite pentru obelisc:


1. Iedera
2. Liliacul chinezesc
3. Regina noptii
4. Vita de vie salbatica
5. Trandafirul catarator
6. Muscatele curgatoare
7. Petunia
8. Clematinele

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului