Amenajarea gradinii

# plante exotice #gradina de vara #plante desert #plante de desert

Cum amenajezi o gradina cu plante de desert

Iti doresti sa ai o gradina cu exotice? Daca da, nu trebuie decat sa amenajezi una cu ! Ce trebuie sa stii pentru ca proiectul tau sa fie o reusita, descopera in continuare!
 

Delimiteaza perimetrul


Stabileste care iti doresti sa fie zona in care vei amenaja cu plante de . Ideal, aceasta ar trebuie sa fie una insorita (in bataia soarelui mai bine de 6 ore pe zi), cu sol bine drenat si bogat in nisip.

Pentru a verifica textura pamantului, foloseste o lopata pentru a-l intoarce. Daca solul nu contine o cantitate mare de nisip, adauga tu un strat de cativa centimetri de nisip pe care sa il amesteci cu pamant. Solul cu o cantitate suficienta de nisip nu va forma o bila de pamant in momentul in care va fi strans in mana, ci se va faramita.

Daca solul nu mentine un nivel optim de umiditate pentru plantele de desert , nu ezita sa adaugi ingrasamant si alti aditivi specifici pentru a imbunatati calitatea pamantului.

In situatia in care perimetrul in care urmeaza sa amenajezi gradina cu plante de desert este unul batut de vanturi, nu ar strica sa montezi cateva panouri sau garduri menite sa protejeze plantele.
 

Insereaza roci decorative


O gradina cu plante de desert este una din care nu au voie sa lipseasca rocile decorative. Amplaseaza-le dupa bunul plac, nu inainte de a gandi felul in care vrei sa aranjezi plantele desertice care urmeaza sa umple spatiul. In orice caz, rocile decorative pot avea dimensiuni diferite, in functie de preferintele personale. Ideale sunt cele in forme si culori neobisnuite, care iti vor transforma gradina intr-un spatiu original.
 

Adauga plantele


Incepe cu un cactus de mari dimensiuni, pe care sa il plasezi in partea din spate a perimetrului delimitat. Acesta are rolul de a atrage atentia asupra gradinii tale. Apoi, insereaza alte plante de desert: plante succulente, cactusi mai mici, crinul desertului, galbenele, levantica, rozmarin tufisuri, arbusti.

Alege o varietate de plante, insa nu uita sa te asiguri ca acestea sunt suficient de rezistente pentru a face fata temperaturilor scazute. Daca este necesar, imparte suprafata gradinii cu plante de desert in microclimate (cu tipuri diferite de sol, cu sau fara panouri impotriva vantului etc.), adaptate necesitatilor unui anumit grup de plante.

Pentru a crea un impact vizual si mai puternic, ai putea plasa in jurul fiecarei plante cateva pietricele. Alege pietris intr-o culoare care sa se potriveasca cu gradina amenajata si sa iti puna frumos plantele in evidenta.
 

Instaleaza un sistem de irigare


Plantele de desert sunt foarte rezistente la seceta si temperaturi ridicate , ceea ce nu inseamna ca nu au nevoie de apa. Un sistem de irigare iti va fi necesar in special daca gradina ta cu plante de desert ocupa o suprafata mare. In acest fel, vei economisi timp, dar si o cantitate insemnata de apa. In plus, nu vei fi nevoit sa te bazezi strict pe precipitatii pentru ca gradina ta cu plante de desert sa fie udata periodic.

Gradina cu plante de desert are nevoie de ingrijiri minime. Totusi, in fiecare primavara, nu ezita sa o hranesti cu un fertilizant adaptat solului si plantelor respective.

Sursa foto: dangergarden.blogspot.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului