Amenajarea gradinii

#amenajare gradina #stil amenajare gradina #stil persan

Cum sa amenajezi o gradina in stil persan

Cultura orientala s-a raspandit in intreaga lume, iar elemente specifice acestei culturi au ajuns sa fie foarte apreciate pe toate continentele. Inspirate din parcurile imperiale din perioada Antichitatii, gradinile persane sunt doar un exemplu in acest sens.

Daca iti doresti o gradina cu peisaje care iti taie rasuflarea, ai putea urma modelul gradinilor persane. Filozofia gradinii in stil persan se bazeaza pe doctrina islamica a gradinii paradis: parfumuri subtile ale florilor, peisaj luxuriant si racoros, loc de meditatie si relaxare.


Elemente specifice intr-o gradina persana


La fel ca gradina in stil englezesc sau in stil englezesc, si gradina persana se remarca prin anumite elemente specifice. Lumina soarelui trebuie valorificata la maximum intr-o astfel de gradina, dar si umbra joaca un rol important, deoarece iti permite sa te relaxezi intr-un spatiu confortabil, unde nu este nici prea cald, nici prea frig.

Din gradina ta persana nu ar trebui sa lipseasca arborii umbrosi si spalierele, care asigura intimitatea spatiului. Sursa de apa, fie ea sub forma de iaz, fantana arteziana sau mini-cascada, inchide lista elementelor centrale dintr-o gradina persana.


Linii drepte, culori vibrante


In gradina persana predomina liniile drepte si formele geometrice. Florile se planteaza de-a lungul unor alei sau in straturi dreptunghiulare, iar in ceea ce priveste culorile, cele mai ptorivite sunt cele vibrante, care atrag atentia.


Alei cu aspect de mozaic


Aleile cu aspect de mozaic sunt inspirate din stilul oriental si este recomandat sa se regaseasca intr-o gradina persana. Un spatiu din dale, inconjurat de ghivece, este o zona perfecta de relaxare intr-o gradina creata in stil persan.


Formale sau informale


In functie de peisajul pe care doresti sa-l obtii, poti opta pentru un stil formal al gradinii persane, rafinat, conservator, in care totul este la linie, perfect simetric. Stilul informal este mai relaxat, nu pune accent pe perfectiune si nici pe crearea unui cadru perfect.


Plante pentru gradina persana


In gradina persana ar trebui sa se regaseasca in special plante rezistente la canicula si plante iubitoare de umbra. Mirtul, portocalul, lamaiul si speciile de palmieri pitici sunt excelente intr-o gradina in stil persan.

In ceea ce priveste ghivecele, este recomandat sa le folosesti pe cele din teracota. In ele poti planta orice plante iti doresti, de la trandafiri si levantica, la geranium, begonii si rozmarin. Cactusii si alte plante suculente pot completa tabloul persan.


Ce altceva mai poti avea in gradina


Gradina in stil persan este destul de permisiva in ceea ce priveste elementele de decor. Pe langa elementele specifice acestui tip de gradina, poti adauga orice alta decoratiune care are influente orientale. O statuie, un perete de mozaic, o masa de servit ceaiul si o mini pagoda (templu hindus, budist sau brahman in forma de turn piramidal) vitalizeaza gradina si in confera un aer exotic, oriental.

Taj Mahal este una dintre cele mai somptuoase interpretari ale gradinii persane.

Sursa foto: mimifroufrou.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului