Amenajarea gradinii

#legume #gradina #plante de companie

Cum sa alegi plantele de companie in gradina de legume

Plantele de companie te pot ajuta sa creezi o gradina de legume cu cat mai multe plante sanatoase, cu mai putini daunatori si cu recolta mai bogata. Afla cum sa alegi plantele de companie in gradina de legume.

In timp ce unele plante imbogatesc solul pentru legume, altele tin departe insectele daunatoare sau dimpotriva, le atrag puternic, astfel incat restul legumelor raman intacte. Incearca cele mai utile sfaturi pentru a alege corect plantele de companie in gradina ta de legume.


Tine cont de soare cand plantezi


Unul din secretele pentru o gradina de legume reusita este combinarea legumelor care prefera lumina soarelui din plin cu cele care apreciaza penumbra. Ardeiul poate face umbra pentru spanac, telina poate fi crescuta alaturi de praz, iar porumbul poate fi crescut cu succes langa cartofi.


Combina legumele in functie de radacina


Nivelul de penetrare al solului de catre radacini este un alt factor important care te poate ajuta sa alegi corect plantele de companie. Cele cu radacina adanca nu vor concura pentru resurse cu legumele cu radacini mai superficiale. Combinatiile cele mai de succes includ morcovi alaturi de salata sau ceapa, sfecla creata si rosiile sau cartofii si fasolea.


Amesteca plantele in functie de daunatori


Ca sa eviti folosirea unor pesticide care pot afecta calitatea legumelor, poti planta legumele in asa fel incat daunatorii sa fie descurajati sa cerceteze prea mult gradina ta de legume. Rosiile, usturoiul si andivele tin departe multi daunatori care pot afecta legumele din gradina ta. Ridichile cultivate dispersat in gradina atrag unele specii de insecte daunatoare, care afecteaza doar frunzisul acestei legume, iar radacina ramane intacta.


Evita sa cultivi plante din aceeasi familie prea aproape


Cand distanta dintre legumele inrudite este prea mica, acestea pot concura pentru aceleasi resurse, iar daunatorii nu vor avea mult de calatorit de la una la alta. Un exemplu bun sunt gandacii de colorado care nu mananca doar cartofi, pot afecta si rosiile, ardeii si vinetele. Tine departe si castravetii de dovlecei si pepeni sau rosiile de porumb.


Planteaza mirodenii care tin departe insectele

 

Gradinarii care stiu ca in gradina de legume au loc si alte plante pot controla mai usor daunatorii. Unele plante aromatice tin departe insectele daunatoare, iar altele atrag insecte benefice care se hranesc cu daunatori ce-ti pot distruge recolta de legume. Pentru cele mai bune rezultate, consulta lista plantelor care folositoare pentru controlul daunatorilor.


Foloseste fasolea verde, planta de companie aproape perfecta


Fasolea verde poate avea un efect pozitiv asupra intregii gradini, prin capacitatea sa de a imbogati pamantul cu azot. Aceasta leguma are un efect benefic atunci cand este cultivata langa legume ca: spanac, mazare, salata, vinete, castaveti, cartofi si marar.

Evita plantarea fasolei verzi langa legume care nu sunt ajutate de azotul din sol: rosii, ardei. Nu planta fasolea nici langa sfecla, ceapa, usturoi si andive, deoarece aceste plante pot afecta cresterea legumei.



Sursa foto: Hermionesgarden.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului