Amenajarea gradinii

#compost #turba #sol #gradina #sol nisipos #tipuri sol #sol calcaros

4 tipuri de sol si la ce foloseste fiecare

Este putin probabil sa nu ai probleme cu plantele din gradina daca nu ai conditiile optime dezvoltarii plantelor . Una dintre cele mai des intalnite greseli in gradinarit este necunoasterea solului si presupunerea ca orice tip de sol este bun pentru plante. Afla acum care sunt tipurile principale de sol, cum sa le deosebesti si la ce foloseste fiecare in parte.

Inainte sa alegi solul pentru gradina ta, trebuie sa inveti sa identifici si clasifici principalele tipuri de sol. Clasificarea se face pe baza texturii si a numarului de particule care formeaza solul, dar si pe baza continutului bogat in minerale sau nutrienti a fiecarui tip de sol.

Majoritatea tipurilor de sol sunt facute din lut, calcar, nisip sau argila si aceste materiale pot avea un impact deosebit asupra plantelor care cresc si se dezvolta in el.



Solurile mai pot fi clasificate si pe baza nivelului de aciditate , care este masurat pe o scara de la 1 la 14, cunoscuta si sub numele de scara pH.

Numerele mai mici ale aciditatii sunt asociate ci nivele ridicate de aciditate, iar cu cat este mai mare numarul care prezinta aciditatea, cu atat mai alcalin este solul. Este bine de stiut ca majoritatea plantelor "accepta" o aciditate care se incadreaza intre 6,2 si 7,2, iar majoritatea solurilor au pH-ul 5.


1. Solul calcaros


Se gaseste deasupra unor depozite calcaroase, care sunt localizate adanc sub pamant. Este un tip de sol lipicios si greu de lucrat cu el cand este umed, iar vara se usuca foarte repede. Solul calcaros este si foarte alcalin si are un ph de 7,5 sau mai mult. Nivelul ridicat al pH-ului este cauzat de lipsa de umiditate si continutul bogat in var, care pot cauza probleme in cresterea plantelor. Excesul de var mai poate cauza ingalbenirea plantelor.


2. Solul nisipos


Solul nisipos este realizat din particule mari de siliciu, cuart si alte roci. Are o textura dura care permite formarea multor buzunare de aer in interiorul pamantului. Baza fragila a acestui sol faciliteaza uscarea rapida a apei care patrunde la radacinile plantelor si ajuta la evaporare. Pentru ca acest tip de sol nu pastreaza bine umiditatea, poate fi dificil pentru plante sa aiba acces la nutrienti care sunt repede evaporati multumita drenajului rapid.


3. Solul pe baza de turba


Deoarece turba nu poate forma ea insasi un sol, este deseori adaugata intr-un sol pentru a imbunatati conditiile de crestere a plantelor. Acest sol este realizat din aschii de lemn, frunze, conuri si scoarta de copac maruntite si multe alte materiale organice. Turba ajuta la mentinerea suprafatei poroase a pamantului, permitand apei si aerului sa patrunda la radacinile plantelor.

De asemenea, solul pe baza de turba permite luminii soarelui si ploii sa patrunda direct in sol, ceea ce ajuta la mentinerea unei temperaturi ridicate si minimizeaza eroziunea si evaporarea.


4. Solul pe baza de compost


Compostul este un material bogat in nutrienti care poate fi folosit pentru a imbogati orice tip de sol. poate fi obtinut dintr-o varietate de resturi organice, inclusiv resturi de mancare, balega sau plante uscate. Acesta este tinut, de obicei, in recipiente mari, in gradina, pentru a avea timp sa se descompuna. Pe masura ce se descompune, nivelul de nutrieti creste.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului