Amenajarea gradinii

Cum maximizezi spatiul intr-o gradina mica

Daca ai o gradina mica si ti se pare ca aceasta nu mai raspunde nevoilor tale, gandeste-te la varianta unei reamenajari. Cu putin efort si atentie, ai putea sa maximizezi spatiul acestei gradini. Poti obtine acest lucru prin folosirea in alt mod al obiectelor existente si largirea teritoriului.

1 Creeaza un punct de atractie in gradina

Daca ai o gradina mica cu un design care nu-ti mai place, creeaza un punct de atractie. Acesta ofera coerenta intregului spatiu si atrage privirile. Foloseste o statuie, o fantana, un soclu cu un ghiveci sau alt obiect de interes. Restul spatiului va arata mai aerisit si va conduce spre punctul de interes. Poti construi un iaz mic deasupra caruia sa pui un pod care da senzatia, prin forma lui concava, ca cele doua "maluri" sunt indepartate.

2 Ascunde obiectele neplacute din gradina ta mica

Cand ai o gradina mica, spatiul este extrem de pretios. Obiectele inestetice nu ar trebui sa se vada deloc intr-un astfel de spatiu deoarece contribuie la senzatia de inghesuiala. Daca ai un panou pe zid, un aer conditionat sau alt obiect pe care doresti sa-l ascunzi, construieste o unitate din caramizi, foloseste flori agatatoare sau alte elemente cat mai naturale. In acest fel, explorezi si spatiul pe verticala si, totodata, elimini lucrurile nedorite.

3 Foloseste recipiente pentru flori

Recipientele pentru flori te ajuta sa eliberezi spatiul si sa creezi un design pe mai multe nivele. Aseaza ghivecele si recipientele cu plante in colturi, langa punctele de atractie din gradina sau langa un pat de flori.

4 Planteaza flori diferite, in culori asemanatoare

Intr-un spatiu mic, o multime de flori in toate culorile aglomereaza locul. Daca, insa, folosesti plante in aceeasi familie de culori, intinderea pare mai mare. Foloseste, insa, flori diferite pentru a avea diversitate de texturi si inaltimi.

5 Lasa spatiu intre copaci

Copacii trebuie sa fie putini si nu inghesuiti. Daca in jurul lor este suficient loc, gradina va parea mai mare. Crengile pot atrage atentia in sus, mai ales daca este vorba despre copaci ornamentali.

6 Foloseste sunetul apei in gradina

Aseaza o fantana sau o sursa de apa undeva in gradina. Sunetul apei poate parea mai departe decat este in realitate. Apa este relaxanta si face spatiul mai primitor.

7 Prelungeste gradina pe verticala

Foloseste plante agatatoare si prinde ghivece de ziduri, aseaza-le pe treptele casei, agata-le de balustrada terasei. In acest fel, chiar daca gradina ta este mica pe pamant, ea se extinde pe ziduri, trepte si casa.

8 Construieste o pardoseala pentru a mari optic spatiul

Daca spatiul central al gradinii este un patrat cu o urna sau cu niste banci, construieste o pardoseala din placi dispuse colt in colt deoarece acestea maresc optic spatiul. Daca exista alei, foloseste materiale deschise la culoare pentru ca acestea sa para cat mai lungi.

9 Gaseste o modalitate de prelungire a spatiului gradinii

Regandeste spatiul din curte. Se poate ca spatiul pentru barbeque sa poata fi mutat pe terasa, permitand extinderea gradinii sau ca un gard sa poata fi desfiintat. Gaseste acele lucruri de care nu mai ai nevoie in curte pentru a renunta la ele si a transforma spatiul respectiv intr-un teritoriu prelungit al gradinii tale.

Sursa foto : bestgardendesign.net
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului