Amenajarea gradinii

#sol #toamna #ingrijire sol #sol de toamna

Cum ingrijesti solul toamna

Calitatea solului determina intr-o proportie destul de mare felul in care vor creste si vor arata plantele tale. Solul are nevoie de o atentie deosebita pe tot parcursului anului, trebuie udat si fertilizat, trebuie curatat si ingrijit in permanenta, astfel incat sa ofere culturilor tale toti nutrientii de care au nevoie.

Orice gradinar, fie el incepator sau experimentat, stie ca pentru a avea o gradina frumoasa in anul urmator, trebuie sa se apuce de ingrijirea pamantului din toamna.


Pregateste terenul pentru viitoarea gradina de legume


Vrei sa ai legume mari si sanatoase anul viitor? Atunci pregateste solul, incepand cu sfarsitul lunii august si continuand pe tot parcursul lunii septembrie. Strange toate lemnele sau crengile uscate care isi fac veacul in gradina ta si aduna intr-un singur loc plantele bolnave. Daca mai ai legume in gradina, asteapta ca acestea sa se coaca, strange roadele apoi fa curat in urma ta. Toate ramasitele de varza, conopida si broccoli ar trebui indepartate din sol, pentru a permite crearea unui cadru optim pentru viitoarea cultura.

Resturile vegetale care nu sunt bolnave, cum ar fi plantele uscate natural sau resturile de araci, pot fi folosite la compost, asa ca nu le da foc. Singurele care ar trebui arse sunt plantele bolnave, care risca sa-ti imbolnaveasca si viitoarele culturi, daca nu le indepartezi din sol la timp.


Scapa de buruieni


Spre deosebire de flori si legume, care incep incet incet sa se "treaca", buruienile nu prea dau semne ca s-au retrage in repausul vegetativ. Dimpotriva, continua sa traga seva plina de substante nutritive din sol.

Toamna este momentul prielnic de pregatire a solului pentru viitoarele culturi. Scapa de buruieni inainte ca vremea sa devina nefavorabila, apoi praseste solul sau ara-l, pentru a-l reinnoi.


Fertilizeaza solul


Fertilizarea solului este esentiala toamna, intrucat reda pamantului toate substantele nutritive si minerale care s-au consumat in decursul verii. Specialistii spun ca fertilizarea de baza se face imediat dupa aratul sau sapatul de toamna. Poti folosi un ingrasamant mineral greu solubil sau un ingrasamant organic semidescompus.

O a doua fertilizare se realizeaza in momentul plantarii unei noi culturi, pentru ca substantele hranitoare sa ajute plantele sa creasca rapid si armonios.


Fa plantarile de toamna


Acum ca ai solul pregatit ca la carte, te poti gandi la plantele pe care vrei sa le cultivi. Pomii fructiferi si arbustii fructiferi se dezvolta cel mai bine daca sunt plantati toamna, cand vremea se racoreste. Tine cont de cerintele fiecarui soi de pom fructifer in parte, iar daca este nevoie adauga nisip, humus sau cernoziom.

O alta cultura ce ar trebui infiintata toamna este cea de capsuni. Ai nevoie de plante proaspete, provenite direct din pepiniera. Perioada de plantare este septembrie-octombrie.

Poti infiinta o culturi de capsuni din plantele recoltate in primavara ("frigo plants"), insa plantarea se face ceva mai repede, pana la finalul lunii august.


Avantajele ingrijirii solului toamna

 

  • compostul are timp sa elibereze toate substantele benefice in sol, iar primavara va oferi un adevarat festin plantelor noi
  • solul sapat si arat absoarbe apa de ploaie si zapada
  • eventualele bacterii din sol vor muri in timpul inghetului
  • primavara vei avea mai putine lucruri de facut in gradina


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului