Amenajarea gradinii

#arbusti #gradina #arbusti gradina #spiraea #arbust decorativ

Cum cresti arbustul decorativ Spiraea

Spiraea este un arbust decorativ adaptat in zonele temperate, nepretentios si atractiv datorita frunzisului si florilor sale. Poti folosi aceasta planta in orice tip de gradina, intr-un loc insorit.

Spiraea este un gen de arbust decorativ care cuprinde aproximativ 100 de specii din familia Rosaceae. Plantele sunt originare din Emisfera Nordica si sunt larg raspandite in Asia, dar si in Europa.

Cum ingrijesti Spiraea

Spiraea este un arbust solid, cu frunze simple, lanceolate, cu margini adesea dintate. Florile plantei sunt deosebit de atractive, dispuse grupat, in inflorescente. La cele mai multe specii, florile sunt bisexuale. Petalele florilor sunt fie albe, roz sau purpurii. In functie de specie, florile infloresc primavara sau la jumatatea verii.

Spiraea poate sa se dezvolte bine intr-un sol bine drenat si care are multa materie organica. Cu toate acestea, arbustul reuseste sa supravietuiasca si in solurile saracacioase. In schimb, arbustul nu poate sa creasca intr-un sl mlastinos sau umed. Planta creste spontan pe marginile drumurilor, la limita padurilor, pe campuri etc.

Dupa perioada de inflorire, cand florile s-au ofilit, este recomandat ca planta sa fie curatata. Unele ramuri pot fi taiate pana jos, astfel incat arbustul sa aiba un aspect ingrijit. Florile ofilite care se inlatura permit plantei sa infloreasca din nou. Spiraea japonica, de exemplu, o specie cunoscuta de Spiraea, incepe sa faca flori din iunie si infloreste pe toata durata verii daca inflorescentele uscate sunt rupte.

Este bine sa alegi un loc insorit in gradina pentru a planta acest arbust. Pentru intretinere, planta se uda din cand in cand, cu o cantitate medie de apa. La maturitate, planta atinge 30 cm sau 4 metri, in functie de specia respectiva. Pentru inmultire se folosesc butasi sau se divid tufele. Planta face tufe bogate, care atunci cand infloresc, se acopera complet de flori.

Cum folosesti Spiraea in gradina

Spiraea este un arbust folosit ca planta ornamentala in regiunile temperate. Arbustul poate fi folosit ca un gard viu si arbust de frontiera, gratie frunzisului sau bogat, dar si ca planta izolata. Pentru un efect deosebit, arbustul poate fi combinat cu alte plante in gardurile vii, pentru a se obtine mai multe culori si texturi.

Spiraea este o planta atractiva prin flori primavara si vara, in functie de specie, iar prin frunze, toamna. Frunzisul verde capata nuante portocalii, contribuind la designul gradinii de toamna.

Calitatile cele mai importante ale plantei sunt adaptarea in majoritatea loculuilor, ingrijirile putine de care are nevoie si rezistenta la noxe, ger si seceta.

Spiraea este o planta ingrijita atat de catre gradinarii specialisti, cat si de catre persoanele incepatoare.

Spiraea este un arbust potrivit si in designul gradinilor cu pietre sau se poate folosi ca fundatie pentru alte plante.

Poti folosi planta pe terenurile poluate, de la marginea drumurilor, ca o bariera verde. Planta este rezistenta si se adapteaza chiar si in zonele cu trafic.

Foto: wikimedia.org
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare